Tjeckien – ölälskarens paradis

Tjeckien är en favoritdestination för ölfans, tack vare sin roll som upphovsmakare till den första pilsnern och den ursprungliga Budweisern. För närvarande finns fler än 200 bryggerier i Tjeckien och tätheten är som högst i södra Böhmen. Följ med på en ölresa rik på slott, romantiska små städer och vackra landskap.

Ett besök på bryggerier kan vara en utmärkt utgångspunkt, slutdestinationen eller ett stopp på en vandring längs en så kallad öl-turistled. I södra Böhmen kan du gå eller cykla längs sex ölleder med bryggerier såsom Budvar, Samson, Dudák och många mikrobryggerier.

Börja din resa i staden Bechyně och upptäck det historiska centrumet och ta en öl på det första lilla bryggeriet Keras. Längs med leden upptäcker du Janecký Chotoviny-museet och i staden Tábor får du lär dig allt om att brygga öl och historien om öl. I Želeč odlas spannmål som blir till öl och i utkanten hittar du det familjeägda bryggeriet Obora. Du får även möjlighet att utforska slotten Zvíkov och Orlík innan du kommer till staden Písek som anses vara "ölens hjärta" för att du får en förståelse för hela ölproduktionen.

Třeboň är en kurort med ett antal historiska sevärdheter - rik på renässansarkitektur och med eget slott och spa. Staden är även centrum för karpfiske. Det är möjligt att besöka slottet - Rosenbergs och Schwarzenberks före detta bostad, barockteatern J. Kyll, Jungfru Marias kyrka, Jiljí och inte minst bryggeriet Regent. Härifrån kan du ta cykelvägen som leder genom tallskogar och dammar till Hluboka nad Vltavou, utan tvekan det vackraste slottet i Tjeckien. Efter lunch fortsätter du på en ny smidig cykelväg Greenway 12 längs floden Vltava till České Budejovice, staden som gav namnet till den berömda tjeckiska ölen Budweiser Budvar. Vi rekommenderar dig att smaka på de lokala ölspecialiteterna på restaurangen Masne Kramy. Turen tar dig genom många olika landskap men på vägar utan trafik. Ibland måste du ta dig över kullar, för att sedan ta dig genom ett platt landskap runt floder och dammar. Härifrån kan du ta dig vidare till renässansstaden Telc med sitt berömda torg, slott och kungliga trädgårdar. Därefter den bäst bevarade medeltidsstaden Český Krumlov.

 

Avgångar och biljettköp

Du reser med Snälltågets nattåg till Berlin och därifrån reser du vidare med tyska statsjärnvägens (DB) och tjeckiska statsjärnvägens (CD) tåg till Prag.

Kontakta Centralens Resebutik i Kalmar för bokning och biljetter. Du kan boka resor 6 månader framåt i tiden.

Resan vidare till orterna i södra Böhmen köper du genom tjeckiska järnvägens hemsida - cd.cz. 

 

Tågtider 2024

Nattåget avgår från Stockholm C och stannar i Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta, Hässleholm, Eslöv, Lund, Malmö och Ørestad innan det ankommer till Berlin Hbf morgonen därpå. I Berlin finns det tid att sträcka på benen innan du byter till tåget mot Prag.

Hemresan avgår från Prag på eftermiddagen. Du ankommer till Berlin Hbf på kvällen, där du hinner äta middag innan du byter till nattåget. Nattåget ankommer till Ørestad, Malmö C, Lund C, Eslöv, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Södertälje och Stockholm C dagen därpå.

Tågtiderna nedan är exempel, avvikelser kan förekomma på grund av banarbeten. Se information om planerade trafikavvikelser för Snälltågets förbindelser under trafikinformation.

Exempel på tågtider till Tjeckien

Stockholm–Prag
Observera att ändringar i tidtabellen förekommer på grund av banarbeten.
Stockholm C16.20
Södertälje Syd16.38
Norrköping C17.42
Linköping C18.08
Nässjö C19.06
Alvesta19.45
Hässleholm C20.25
Eslöv20.50
Lund C21.05
Malmö C22.25
København Ørestad22.55
Høje Taastrup23.21
Hamburg Hbf05.30
Berlin Hbf (ankomst inför tågbyte)07.46
Berlin Hbf (avgång efter tågbyte)09.16
Praha Hlavní Nadraží13.24

 

Exempel på tågtider från Tjeckien

Prag–Stockholm
Observera att ändringar i tidtabellen förekommer på grund av banarbeten.
Praha Hlavní Nadraží14.28
Berlin Hbf (ankomst inför tågbyte)18.43
Berlin Hbf (avgång efter tågbyte)21.10
Hamburg Hbf23.59
Høje Taastrup06.38
København Ørestad07.00
Malmö C07.25
Lund C08.30
Eslöv08.43
Hässleholm C09.05
Alvesta09.45
Nässjö C10.25
Linköping C11.20
Norrköping C11.46
Södertälje Syd12.55
Stockholm C13.20

Pass krävs för att resa med nattåget

För att resa med nattåget krävs att alla resenärer har giltigt

  • Pass med MRZ-kod
  • Nationellt id-kort av EU-standard, innehållande MRZ-kod eller chip, utfärdat av nationell myndighet inom EU/EES.

ID-handlingen ska kunna uppvisas i samband med biljettkontrollen. Detta gäller alla resenärer, även barn.

Observera! Svenskt körkort är inte en giltig ID-handling för att resa med nattåget.

Gränspolisen gör regelbundna kontroller.

Att resa med nattåg

Att stiga på Snälltågets nattåg är ofta starten på din semester. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

 

Sittplats – det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn

Bäddplats i delad kupé – för dig som reser själv 

Du delar kupé med andra resenärer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

Bäddplats i delad kupé finns för er som ska resa på natten.

Egen kupé – för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

Egen kupé finns för er som ska resa på natten.

Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå. 

Wi-Fi 

Det finns Wi-Fi, men tänk på att täckningen i Tyskland är begränsad. 

Eluttag / USB-uttag

Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Reser du i prisnivå sittplats finns de eluttag under din stol och reser du i Egen kupé finns det ett USB-uttag vid fönstret.

Mat & dryck på resan

På sträckan Stockholm - Malmö och omvänt finns det möjlighet att njuta av något gott i vår restaurangvagn "Krogen",

På sträckan Malmö - Hamburg  och omvänt kan du besöka "Lönnkrogen" som finns i tågpersonalens kupé. Där har vi försäljning av kaffe, vatten, läsk, vin, öl och godis. Här hämtar du även din förbeställda frukostpåse. När tågpersonalen kontrollerar biljetter håller lönnkrogen stängt.

På sträckan Stockholm - Malmö och omvänt finns det möjlighet att njuta av något gott i vår restaurangvagn "Krogen",

På sträckan Malmö - Berlin, och omvänt kan du besöka "Lönnkrogen" som finns i tågpersonalens kupé. Där har vi försäljning av kaffe, vatten, läsk, vin, öl och godis. Här hämtar du även din förbeställda frukostpåse. När tågpersonalen kontrollerar biljetter håller lönnkrogen stängt.

I Lönnkrogen kan du du betala kontant i SEK, EUR, med Visa och MasterCard eller med Swish om det finns mobiltäckning. 

På sträckan Berlin - Prag och omvänt finns det en restaurangvagn där du kan njuta av en god frukost, lunch eller middag.