Tåg till Östersund  – en mysig stadskärna och friluftslivet bara ett par steg från stadens torg

Östersund är den lilla gemytliga staden vid Storsjöns strand. Här i Region Jämtland Härjedalens enda stad är siluetten av fjällen alltid närvarande. Du som besöker Östersund får uppleva en mysig stadskärna med ett rikt utbud av både smakupplevelser och aktiviteter. Ett perfekt alternativ för en weekendsemester i Sverige.

 

Tågtider till Östersund

Snälltåget kör till Östersund och vidare till Jämtlandsfjällen under perioden 16 december 2023–28 april 2024 samt 19 juni–29 september 2024.

Nattåget mot Östersund avgår onsdagar och lördagar eftermiddag/kväll från Malmö via Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Stockholm och Uppsala och du ankommer nästa morgon till Östersund.

Återresan sker torsdagar och söndagar eftermiddag från Östersund, du når Uppsala och Stockholm före midnatt och resterande stationer senare under natten och morgonen.

 

Kombinera fjällen med staden

För att maximera din Jämtlandsvistelse vill vi tipsa om att du kan kombinera ett par dagars fjällvandring med att upptäcka Östersund. Från Östersund går det dagliga tågavgångar med Norrtåg till bland annat Åre, Enafors (kan boka taxitransfer till Storulvån/Jämtlandstriangeln genom Wänseths buss) och Storlien.

 

Äventyrsbussen

Under sommaren finns möjlighet att testa Äventyrsbussen, som är en ny typ av transfer med minibussar från Östersunds stadskärna ut till olika utflyktsmål. Ta med familj eller vänner och njut av en härlig utomhusdag. Sommarens turer går till Högforsleden i Lit, Moose Garden i Orrviken, Forsaleden och Revsunds Brewery i Bräcke. Se mer info här om resmålen, tider, priser och bokning: https://visitostersund.se/aventyrsbussen-sommar/

 

Östersund årets Stadskärna

”Allt vi gör, gör vi för att människor ska tycka om Östersund”. Stadskärnans puls genereras av oss som bor här – tillsammans skapar vi en plats som ska kännas levande, attraktiv och trygg för alla – året om. ”. Så beskrev Östersund sitt arbete när de 2019 blev framröstade till årets stadskärna. Som besökare i Östersund kan man inte annat än att hålla med, här möter vi ett varmt värdskap i en avkopplad atmosfär.

 

Sommarstaden Östersund

Östersund är en stad som för många är känd för sina evenemang så som Storsjöyran som är festivalen som lockar världsartister till Jämtlands metropol och Storsjöcupen som är en av Sveriges största fotbollsturneringar. Men även utan evenemang är Östersund väl värt ett besök. Att strosa fram längs gågatan, koppla av i någon av de sköna hängmattorna som finns utplacerade och njuta av goda lokalproducerade mathantverk och måltider är några av höjdpunkterna. Här får man uppleva stadens puls samtidigt som du själv kan gå ner i vilopuls. Men vill du tillfälligt höja pulsen är det aldrig långt till ett äventyr eller en liten strapats i Östersund.

 

Detta får du inte missa i Östersund

I tider när allt fler söker efter lämpliga resmål i Sverige istället för att resa utomlands är Östersund ett alldeles utmärkt alternativ för den som vill kombinera småstadspuls med god mat och roliga aktiviteter för stora och små, vi har därför tagit fram några förslag.

 

Jamtli

Jamtli är ett levande museum och en alldeles unik miljö. Njut av uppbyggda historiska miljöer från 1800-talet hela vägen fram till 1970-tal. Låt barnen klappa djuren och köra med trampbilarna. Prata med skådespelarna ni möter som gärna berättar om en svunnen tid. Ett Skansen i Jämtlandstappning helt enkelt.

 

Häng i Surfbukten

Barnfamiljen får inte lämna Östersund utan ett besök i Surfbukten som ligger 15 minuters promenad från Stortorget. Här har Simon och hans gäng byggt upp en miljö med skönt häng, gott kaffe och mängder av aktiviteter för barn (och vuxna med barnasinnet kvar). Allt från Longboards, Stand Up Paddle boards, utegym, pumptrack och wakeboard erbjuds, och det mesta är dessutom gratis.

 

Badhusparken

Badhusparken är en lummig park vid Storsjöns strand, här tar ni en glass, njuter av utsikten över fjäll och sjö. Eller varför inte utmana familjen på minigolf?

 

Utflykt på Storsjön

Med Sveriges femte största sjö inpå knuten är det naturligt att man vill ta sig en tur på sjön. Kanske paddla kanot eller kajak på Storsjön eller följa med på någon av de arrangerade båtturerna med anrika M/S Thomée som tar er till Verkön och Verkö Skärgårdskrog. 

 

Cykla i Östersund

Här finns all typ av cykling. Vare sig om ni bara vill hänga med på en guidad cykeltur till stans bästa glass, köra en eller flerdagars landsvägscykling eller testa på downhill finns det bra möjligheter i Östersund. Storsjön lämpar sig bra även för cykelutflykterm, följ strandkanten och ta dig så långt benen orkar och varför inte göra en avstickare ett par dagar och besök Jämtlands landsbygd, eller kanske till och med cykla runt Storsjön. Här kan du läsa mer om cykling kring Storsjön.

 

Nationalmuseum Jamtli

Satellitverksamheten till Nationalmuseum i Stockholm invigdes i juni 2018. Konst- och designföremål från Nationalmuseums samlingar visas i utställningshallen, här finns även konstateljé för eget skapande. För den konst- och designintresserade bör ett besök hamna på bucketlistan direkt.

  

Vinterstaden Östersund

Vinterstaden var länge just vad Östersund kallades, både av den egna befolkningen men också av stadens besökare. Och det är ju inte så konstigt. Staden har en egen skidbacke, långfärdsskridskobana, ett flertal längdspår, en skidskyttestadio och har ett flertal gånger stått värd för stora vinterevenemang som så om Skidskytte VM och världscuptävlingar i längdskidåkning. Här bygger man varje år upp ”Vinterparken” som blir en naturlig samlingspunkt för evenemang och barnlek. Det är inte ovanligt att man efter ett rejält snöfall möter Östersundare som skidar till jobbet i centrala stan. Inte konstigt att man fått smeknamnet VinterstadenJ

 

Som gäst finns här mycket att upptäcka vintertid. Här får ni uppleva riktig vinter men har samtidigt tillgång till stadens hela erbjudande. I Östersund kan ni kombinera några dagars skidåkning i Gustavsbacken och i de fina längdspåren med schyst mat och kultur. Eller kanske ta tåget för en dagsutflykt till någon av skidorterna i fjällen som Vemdalen eller Åre.

 

Restauranger i Östersund

Östersund har en rik matscen där det lokalproducerade står i fokus. Upptäck på de Jämtländska smakerna på en matpromenad eller besök några lokala matproducenter. Här finns en bubblande puls och en vilja att ligga i framkant när det gäller hållbarhet och matproduktion. Här kan även hipstern hitta sina guldkorn, som ett besök på något av de lokala kafferosterierna (finns två) eller den lokala saluhallen med vegetariska alternativ som får smaklökarna att dansa. Innan ni lämnar Jämtland får ni njuta av en bit lokalproducerad ost, för är det något som Jämtland lyckats med genom åren så är det att starta lokala mejerier. Här hittar du restauranger i Östersund.

 

Shopping i Östersund

Östersund är en liten stad men shoppingen går inte av för hackor. Kanske är det för det vanligtvis så stora flödet av norrmän i staden. Här hittar du både många av de stora kedjorna men också de där mysiga små butikerna med det unika innehållet. Inte minst samiskt och lokalt hantverk samt att det vuxit fram en scen för hållbart mode. Vila benen med en fika på någon av de mysiga innergårdarna eller vila ögonen på den fina konsten på Galleri Lux.

 

Boende i Östersund

Som alla Evenemangsstäder finns här ett brett utbud av boende. Från lågprisalternativ som Vandrarhem och Bed and breakfast till fina hotell. Här hittar du boende i Östersund.

 

Foto: Göran Strand

Denna guide är framtagen av marknadsföringsbyrån Fjällbyrån.