Trafikinformation

Aktuell trafikinformation för Snälltåget

Inga tåg aktuella för visning.Planerade trafikförändringar

Här informerar vi om planerade trafikstörningar. För akuta trafikstörningar på mer än 30 minuter skickar vi SMS till ditt mobilnummer som du angav när du bokade din resa.

Tåg 300/301

Trafikstarten är framskjuten till 27 juni i riktning mot Berlin och 28 juni från Berlin. Resenärer inbokade före detta datum kommer att kontaktas för återbetalning.

 

Information angående coronaviruset

uppdaterad 2021-04-05

Nedan finner du vår senaste information om hur coronaviruset påverkar din resa med Snälltåget. 

Avbokning, ombokning eller återköp?

Snälltågets biljetter som köps på Snälltåget.se är ombokningsbara. Mot tillägg kan biljetten även vara återbetalningsbar.

Köper du en biljett samma dygn som du ska resa (Egen kupé sex dygn före avresa) är biljetten inte omboknings- eller återbetalningsbar.

Följande regler gäller för både för både ombokningsbara och återbetalningsbara biljetter. 

  • Sittplats, Vilstol och 1 klass skall avbokas eller ombokas senast 24 timmar före avresa.
  • Egen kupé och Egen kupé Komfort skall avbokas senast sju dygn före avresa.

Bokningsavgift (9-79 kr per biljett) återbetalas ej och ingår inte i ombokningsvärdet.  

När en ombokningsbar biljett avbokas får resenären ett värdebevis som består av biljettpriset exklusive bokningsavgiften som gäller för köp av resor inom 180 dagar. Värdebeviset kan användas för att köpa en ombokningsbar resa med Snälltåget. Vid köp av en resa där priset understiger ombokningsvärdet får resenären ett värdebevis på mellanskillnaden. Vid bokning på Snälltåget.se får du automatiskt värdebevis på mellanskillnaden, bokar du genom en återförsäljare måste du kontakta oss för att få ditt värdebevis på mellanskillnaden.

Har du köpt din biljett genom oss på Snälltåget så kan du avboka eller omboka din resa här.  

Biljetter som köps via SJ är inte möjliga att omboka eller återköpa. Du kan inte heller byta namn på dessa biljetter.

Om du köpt din biljett i andra försäljningskanaler kan biljetten vara ombokningsbar eller återköpsbar, då gäller samma regler som för Snälltåget.se.

Kan jag resa?

Vi följer löpande myndigheternas rekommendationer och uppdaterar oss löpande om utvecklingen på destinationerna. Om myndigheternas rekommendationer kring resor förändras kommer vi givetvis att följa dessa. Folkhälsomyndighetens rekommendation att undvika kollektivtrafik i t ex Stockholm och Skåne omfattar inte resor med långväga tåg med platsbokning som Snälltåget. Det finns ingen reseavrådan för resor inom Sverige.

Folkhälsomyndighetens rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken från 7 januari 2021 på vardagar mellan 07-09 och 16-18 omfattar inte Snälltågets avgångar, då vi erbjuder platsbokning. Vissa regioner rekommenderar i sina lokala råd munskydd dygnet runt. Snälltåget tillhandahåller inte munskydd för resenärer.

Har du en resa inplanerad och känner av förkylningssymtom ska du stanna hemma och undvika träffa andra än dem du bor med. På så sätt undviker du att smitta människor på tåget, ditt arbete eller där du är nära andra.

För dig som reser - tänk på detta:

  • Du ska endast resa om du är frisk.
  • Känner du dig tveksam till att resa ska du inte resa.
  • Håll avståndet till dina medresenärer när du ska gå av och på tåget, när du står i kön till toaletten.
  • Besök gärna vår restaurangvagn "Krogen". Vill du njuta av varm mat, dricka öl eller vin måste du boka bord i förväg. Vi erbjuder även möjligheten att ta med kaffe, te, läsk, vatten, smörgåsar, sallader, fika och godis till din sittplats ute i tåget.

Läs mer om vidtagna åtgärder i Vemdalen och Åre.

Fler platser ombord för att kunna hålla avstånd

Ombord på tågen har vi ökat kapaciteten i antal platser för att öka avståndet mellan er som reser. Reser du ensam säljer endast platser vid fönstret för att du ska kunna hålla avstånd till andra resenärer.

Reser ni tillsammans kommer ni att få platser tillsammans och kan hålla avstånd till andra resesällskap. Om minst en vuxen reser får en medföljande vuxen, ungdom, student eller senior 50% rabatt på vuxenpriset. Detta gäller endast vid bokning på Snälltåget.se.

På våra anslutande bussar till och från Jönköping, Växjö, Blekinge, Vemdalen, Ramundberget, Storulvån har vi begränsat till antalet resenärer så att ungefär hälften av platserna säljs. Är det många resenärer på bussen ber vi er som reser tillsammans att sätta er tillsammans så att ni kan hålla avstånd till andra resenärer. Transfern till Edsåsdalen och Vålådalen sket mestadels med taxi som utförs i samarbete med Södra Årefjällen.

Vill du boka egen transfer Röjan - Vemdalen rekommenderar vi Beep Beep Transport

Snälltåget har också möjligheten att boka en egen kupé, i vilken du kan resa själv eller tillsammans med ditt resesällskap. Egen kupé säljs endast på Snälltåget.se och finns på utvalda avgångar. Från 11 januari finns egen kupé endast på nattågen till Jämtland och Berlin.

Gällande reseavrådan mellan länder

Sverige avråder inte för resor till Danmark och Tyskland. Båda länderna har dock regler kring karantänsregler eller negativt test vid inresa. Du måste dessutom ha ett syfte för inresan som gör resan nödvändig, t ex en resa i arbetet.

Danmark avråder för icke nödvändiga resor till Tyskland och Sverige t o m 20 april. 

Tyskland avråder för icke nödvändiga resor till Danmark och Sverige.

För resor med tåg i Danmark och Tyskland gäller för närvarande krav på munskydd. Om du köper en egen kupé för dig och ditt resesällskap behöver du inte använda munskydd när du är inne i din kupé och stänger dörren till kupén.

Att resa under pandemin

När du reser ensam med Snälltåget lämnar vi alltid platsen bredvid dig tom så att du kan hålla avstånd till andra resenärer.
 
Reser ni tillsammans kommer ni att få platser tillsammans och kan samtidigt hålla avstånd till andra sällskap.