Trafikinformation

Aktuell trafikinformation för Snälltåget

Malmö → Stockholm C

Tåg 3942 
Vagnsordning Lok-16-15-14-12-13-11-10
Spår
Tid
Från
Malmö
Spår 9
16:11   Avgått
Lund
Spår 5
16:26   Avgått
Eslöv
Spår 3
16:37   Avgått
Hässleholm
Spår 4
16:59   Avgått
Alvesta
Spår 2
17:40   17:52   Avgått
Nässjö
Spår 5
18:22   Avgått
Norrköping
Spår 7a
19:46  
Södertälje S
Spår 6
20:53  
Till
Stockholm C
Spår 18
21:12  

Stockholm C → Malmö

Tåg 3943 
Vagnsordning Lok-9-10-11-12-13-14-15-16-17
Spår
Tid
Från
Stockholm C
Spår 18
16:22   Avgått
Södertälje S
Spår 7
16:39   Avgått
Norrköping
Spår 1
17:45   Avgått
Linköping
Spår 1
18:11   Avgått
Alvesta
Spår 3b
19:51  
Hässleholm
Spår 3
20:31  
Eslöv
Spår 4
20:54  
Lund
Spår 2
21:05  
Till
Malmö
Spår 9
21:21  

Spårnummer och förändrade tider är preliminära och kan ändras.Planerade trafikförändringar

Här informerar vi om planerade trafikstörningar. För akuta trafikstörningar på mer än 30 minuter skickar vi SMS till ditt mobilnummer som du angav när du bokade din resa.

Tåg 300/301

Trafikstarten är framskjuten till 27 juni i riktning mot Berlin och 28 juni från Berlin. Resenärer inbokade före detta datum kommer att kontaktas för återbetalning.

Under vissa perioder kommer tåg 301 gå till Berlin Gesundbrunnen istället för Berlin Hbf. Detta gäller ankomstdatum 10-30 juli och 10 september - 4 november.

Under vissa perioder kommer tåg 300 att utgå från Berlin Gesundbrunnen istället för Berlin Hbf. Detta gäller avgångsdatum 28 juni - 2 juli, 10-30 juli och 10 september - 4 november.

Under perioden 24 juli - 1 augusti påverkas trafiken av att inga tåg kan passera Slagelse station i Danmark. Tåget ersätts därför med buss på sträckan Ringsted - Korsör och omvänt. Det finns endast salongsvagnar på sträckan Stockholm - Ringsted och omvänt under denna period. Även 23 juli påverkas av banarbetet.

Information angående coronaviruset

uppdaterad 2021-06-10

Nedan finner du vår senaste information om hur coronaviruset påverkar din resa med Snälltåget. 

Avbokning, ombokning eller återköp?

Snälltågets biljetter som köps på Snälltåget.se är ombokningsbara. Mot tillägg kan biljetten även vara återbetalningsbar.

Köper du en biljett samma dygn som du ska resa (Egen kupé sex dygn före avresa) är biljetten inte omboknings- eller återbetalningsbar.

Följande regler gäller för både för både ombokningsbara och återbetalningsbara biljetter. 

  • Sittplats, Vilstol och 1 klass skall avbokas eller ombokas senast 24 timmar före avresa.
  • Egen kupé och Egen kupé Komfort skall avbokas senast sju dygn före avresa.

Bokningsavgift (9-79 kr per biljett) återbetalas ej och ingår inte i ombokningsvärdet.  

När en ombokningsbar biljett avbokas får resenären ett värdebevis som består av biljettpriset exklusive bokningsavgiften som gäller för köp av resor inom 180 dagar. Värdebeviset kan användas för att köpa en ombokningsbar resa med Snälltåget. Vid köp av en resa där priset understiger ombokningsvärdet får resenären ett värdebevis på mellanskillnaden. Vid bokning på Snälltåget.se får du automatiskt värdebevis på mellanskillnaden, bokar du genom en återförsäljare måste du kontakta oss för att få ditt värdebevis på mellanskillnaden.

Har du köpt din biljett genom oss på Snälltåget så kan du avboka eller omboka din resa här.  

Biljetter som köps via SJ är inte möjliga att omboka eller återköpa. Du kan inte heller byta namn på dessa biljetter.

Om du köpt din biljett i andra försäljningskanaler kan biljetten vara ombokningsbar eller återköpsbar, då gäller samma regler som för Snälltåget.se.

Kan jag resa?

Vi följer löpande myndigheternas rekommendationer och uppdaterar oss löpande om utvecklingen på destinationerna. Om myndigheternas rekommendationer kring resor förändras kommer vi givetvis att följa dessa. Folkhälsomyndighetens rekommendation att undvika kollektivtrafik i t ex Stockholm och Skåne omfattar inte resor med långväga tåg med platsbokning som Snälltåget. Det finns ingen reseavrådan för resor inom Sverige.

Folkhälsomyndighetens rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken från 7 januari 2021 på vardagar mellan 07-09 och 16-18 omfattar inte Snälltågets avgångar, då vi erbjuder platsbokning. Vissa regioner rekommenderar i sina lokala råd munskydd dygnet runt. Snälltåget tillhandahåller inte munskydd för resenärer.

Har du en resa inplanerad och känner av förkylningssymtom ska du stanna hemma och undvika träffa andra än dem du bor med. På så sätt undviker du att smitta människor på tåget, ditt arbete eller där du är nära andra.

För dig som reser - tänk på detta:

  • Du ska endast resa om du är frisk.
  • Känner du dig tveksam till att resa ska du inte resa.
  • Håll avståndet till dina medresenärer när du ska gå av och på tåget, när du står i kön till toaletten.
  • Besök gärna vår restaurangvagn "Krogen". Vill du njuta av varm mat, dricka öl eller vin måste du boka bord i förväg. Vi erbjuder även möjligheten att ta med kaffe, te, läsk, vatten, smörgåsar, sallader, fika och godis till din sittplats ute i tåget.

Fler platser ombord för att kunna hålla avstånd

Ombord på tågen har vi ökat kapaciteten i antal platser för att öka avståndet mellan er som reser. Reser du ensam säljer endast platser vid fönstret för att du ska kunna hålla avstånd till andra resenärer. Vi säljer också platser i kupévagnar, då sitter i 3 personer i varje kupé istället för som normalt 6 personer.

Prisnivån Sittplats Tillsammans på Snälltåget.se innebär att ni kommer ni att få platser tillsammans och kan hålla avstånd till andra resesällskap. Reser minst en vuxen, så får medföljande vuxen, ungdom, student eller senior 60+ 50% rabatt på vuxenpriset. Detta gäller endast vid bokning på Snälltåget.se och antalet platser är begränsade. Det går inte att kombinera denna rabatt med att resa med djur.

På våra anslutande bussar till och från Blekinge, Jönköping och Växjö har vi begränsat till antalet resenärer så att ungefär hälften av platserna säljs. 

Snälltåget har också möjligheten att boka en egen kupé, i vilken du kan resa själv eller tillsammans med ditt resesällskap. Egen kupé säljs endast på Snälltåget.se och finns på utvalda avgångar fram till och med 4 juli.

Gällande reseavrådan mellan Sverige, Danmark och Tyskland 

Nedan är en övergripande nulägessituation, för detaljer kring gällande regelverk och vilken dokumentation som krävs hänvisar vi till respektive lands myndigheter.

Sverige avråder inte för resor till Danmark och Tyskland. Båda länderna har dock regler kring karantän eller uppvisande av negativt test vid inresa. Det går dock att resa transit genom Danmark och Tyskland utan test eller karantän.

För resa till Danmark gäller krav på test vid inresa samt karantän i 10 dagar, som dock kan avbrytas efter 5 dagar om du testar negativt. Är du fullvaccinerad eller tidigare har testat positivt för Covid-19 kan du resa in i Danmark utan test och krav på karantän inom 14-180 dagar från sista vaccinationstillfället eller från det datum du testade positivt för Covid-19. Är du skriven i Västra Götaland, Halland, Skåne eller Blekinge behöver du inte gå i karantän.

Dessa regler i nuläget (2021-06-10) för resa till Tyskland:

  • Test krävs för inresa. Testet kan vara av typen antigen eller PCR och ska vara taget högst 48 timmar vid inresetidpunkten och vara utfärdat som ett reseintyg på engelska eller tyska.
  • En inreseanmälan ska göras. Denna får du som en PDF som du ska ta med dig på resan och visa upp för tågpersonalen vid biljettkontroll.

Krav på test och inreseanmälan gäller så länge smittspridningen i det land eller region du reser från överstiger 50 fall per 100 000 invånare under en 7-dagarsperiod (riskområde). För närvarande är alla regioner i Sverige och Danmark klassade som riskområde. Mer information om vilka regioner och länder som klassas som riskområde eller högriskområde finns på RKI.de. Denna information uppdateras på fredagar och vi uppdaterar denna sida löpande.

För dig som är fullvaccinerad eller har testat positivt kommer det EU-gemensamma Covidbeviset att möjliggöra inresa i Tyskland utan krav på test. Detta beräknas börja gälla från 2021-07-01, läs mer på Covidbevis.se. Regelverket i Tyskland medger att du kan resa in i Tyskland 14 dagar efter att du blev fullvaccinerad respektive 28 dagar efter att du testat positivt för Covid-19. För båda gäller att det inte får ha gått mer än 180 dagar sedan sista dosen eller positivt test. I nuläget gäller inte svenska intyg då de inte finns på tyska eller engelska, utan du måste avvakta Covidbeviset.

Reser du från Sverige genom Danmark direkt till Tyskland utan uppehåll räknas det som transit och då kan du resa utan test och karantän genom Danmark.

I Danmark gäller från 2021-06-14 krav på munskydd när du stiger av och på tåget och när du rör dig ombord. När du sitter ner eller är i din kupé behöver du inget munskydd. 

I Tyskland gäller krav på medicinska munskydd av typ FFP2 under hela resan. Om du köper en egen kupé för dig och ditt resesällskap behöver du inte använda munskydd när du är inne i din kupé och stänger dörren till kupén.

Läs mer på UD:s reseinformation om resor till Tyskland.

Inresa till Sverige kräver inget test för inresa för svenska medborgare eller bosatta i Sverige om resan har skett inom EES-området. För övriga resenärer krävs antigen eller PCR-test för vuxna över 18 år t o m 30 juni, läs mer hos Folkhälsomyndigheten. Det finns inget karantänskrav för någon resenär som kommer från ett land inom EES-området.

 

Att resa under pandemin

När du reser ensam med Snälltåget lämnar vi alltid platsen bredvid dig tom så att du kan hålla avstånd till andra resenärer.
 
Reser ni tillsammans kommer ni att få platser tillsammans och kan samtidigt hålla avstånd till andra sällskap.