Raka spåret mot fjällen!

Njut av den friska luften i fjällen under tidig höst. Lyxa till det med enkel vandring, god mat och vita lakan i Åre eller ge dig ut i den vackra och vilda naturen i fjällvärlden och bo på något av STFs fjällstationer eller under enkla förhållanden i en fjällstuga eller tält.

Nedan hittar du information om sommaren 2020, information kring sommar-höst 2021 kommer under vintern.


Avgångar och tider

Snälltåget kör till Jämtlandsfjällen t o m 27 september. Vi kör även till fjällen under vintern.

Nattåget mot fjällen avgår onsdagar och lördagar eftermiddag/kväll från Malmö via Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Stockholm och Uppsala och du ankommer nästa morgon till Östersund, Undersåker, Åre, Duved, Enafors och Storlien.

Återresan sker torsdagar och söndagar eftermiddag från fjällen, du når Uppsala och Stockholm före midnatt och resterande stationer senare under natten och morgonen.


Transferbussar – vi tar dig hela vägen

Förutom våra tåg kan du alltid resa vidare med våra anslutande transferbussar

I Undersåker till Edsåsdalen och Vålådalen.

I Enafors till Storulvån.

Hur funkar det att resa med nattåg till fjällen?

Att stiga på Snälltågets nattåg är starten fär ditt fjälläventyr. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

 

Sittplats – det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn eller en kupé med plats för 6 personer.

Vilstol – för dig som reser själv

Du reser i en bekväm fåtölj som är bredare än vanlig sittplats och vi har glesat ut antalet bokade platser i vagnen för bättre komfort. Det ingår även kudde med örngott, filt och underlakan.

Egen kupé – för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Kudde, örngott, lakan och täcke att bädda med finns i kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege.

Egen kupé finns för er som ska resa på natten.

I samband med konsekvenserna av Corona-viruset spridning har vi tagit bort möjligheten att köpa bäddplats i delad kupé och hänvisar istället till Vilstol eller Egen kupé. Resenärer som har köpt bäddplats i delad kupé erbjuds möjlighet att byta till vilstol eller att mot tillägg uppgradera till Egen kupé.

Egen kupé Komfort – för den bekväme

Samma kupé som Egen kupé, men med skillnaden att kupén är i nattläge och du slipper bädda, bara att gå och lägga sig. På morgonen ingår det även frukost i restaurangvagnen.

Egen kupé komfort finns på sträckan Stockholm - Åre.


Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå.

Wi-Fi 

Det finns Wi-Fi i alla vagnar utom vår restaurangvagn. Tänk på att det är mycket långsammare än ett hemnätverk. Ladda ner filmer du vill titta på innan du stiger ombord.

Eluttag

Eluttag finns i alla vagnar. De är placerade på väggen, men det finns inte ett uttag till varje resenär. Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Vissa vagnar har endast USB-uttag.

 

Kan jag ta med husdjur på nattåget?

Det finns möjlighet att ta med husdjur i sittvagn, välj "djur tillåtet" i bokningen. Det är också möjligt att boka Egen kupé, men det kan endast bokas genom Snälltåget Kundtjänst.

 

Hur mycket bagage kan jag ta med?

 Du får ta med dig följande handbagage ombord på tåget:

  • ett handbagage av maxmåttet 55x40x23 cm och
  • ett handbagage av maxmåttet 80x50x35 cm och
  • ett mindre personligt föremål, t ex handväska.

Bagaget placerar du i din kupé eller i bagageutrymmet i vagnarnas vestibuler.

I vår resgodsvagn kan du checka in större bagage, t ex tält och då är det även inlåst under hela resan. Pris 39 kr/kolli.

 

Kan jag ta med cykeln på tåget till Åre?

På Snälltågets avgångar till Åre och till de andra stoppen vi gör - Östersund, Undersåker, Duved, Enafors och Storlien går det bra att ta med cykeln i vår resgodsvagn.

Cykeln ska vara emballerad så att det inte uppstår skador. Du behöver inte förboka utan checkar in på stationen där du stiger på. Pris 99 kr per tåg.

Kan jag boka om min biljett eller få den återbetald?

Snälltågets biljetter som köps på Snälltåget.se är ombokningsbara. Mot tillägg kan biljetten även vara återbetalningsbar.

Köper du en biljett samma dygn som du ska resa (Egen kupé sex dygn före avresa) är biljetten inte omboknings- eller återbetalningsbar.

Följande regler gäller för både för både ombokningsbara och återbetalningsbara biljetter. 

  • Sittplats, Vilstol och 1 klass skall avbokas eller ombokas senast 24 timmar före avresa.
  • Egen kupé och Egen kupé Komfort skall avbokas senast sju dygn före avresa.

Bokningsavgift (9-79 kr per biljett) återbetalas ej och ingår inte i ombokningsvärdet.  

Vid senare av- eller ombokning förlorar du hela biljettpriset. Ett tips är också att du kontrollerar villkoren i din hem- eller reseförsäkring samt den reseförsäkring som gäller när du betalar med Visa eller MasterCard.

Biljetter som köps genom SJ är inte möjliga att boka om, återbetala eller byta namn på resenärer. 


Fjällvandring för nybörjare?

Har du inte fjällvandrat tidigare, men känner att du vill prova på? Då är vårt tips att du reser till Åre, tar in på in på Copperhill, Fjällgården, Holiday Club eller Åregården och genomför enklare dagsturer på Åreskutan. Njut av den friska luften och den vackra utsikten på dagen, unna dig en god middag på kvällen och kryp ner sov gott i vita lakan. Åre Sweden ger dig många tips på hur du ska lägga upp din vandring i Åre.

Du kan också välja att bo i stuga eller lägenhet som du kan hyra genom AGO i Åre eller Skistar Åre.

Ett alternativ för dig som redan provat på Åre eller känner för att komma lite närmare naturen är ett alternativ att bo i Edsåsdalen eller på Vålådalens Fjällstation. Det finns många trevliga leder för dagsturer i området, t ex till issjödalen och pyramiderna.


Jag har fjällvandrat – vad finns det för leder och hur kommer jag dit?

För dig som har fjällvandrat tidigare eller är redo att ge dig ut med ryggsäck och kanske ett iskallt vad - då har Jämtlandsfjällen mycket att erbjuda.

Svenska Turistföreningen har många tips om vandring på sin hemsida.

Jämtlandstriangeln (torsdag–söndag)

Köp biljett till och från Storulvåns Fjällstation. Tåget tar dig till Enafors och därifrån blir det en 30 minuters transfer till Svenska Turistföreningens Fjällstation Storulvån. Behöver du mer frukost intar du det innan du påbörjar vandringen mot Sylarnas Fjällstation som blir första dagens övernattning. Nästa dag fortsätter du mot Blåhammarens Fjällstation – där ska du inte missa att inta en god middag. Sista dagens vandring blir åter mot Storulvåns Fjällstation och dagen efter kan du vandra lite runt fjällstationen inför eftermiddagens hemresa. 

Ett alternativ är att vandra från Blåhammaren till Storlien och ta tåget hem från Storlien.

Storulvån–Sylarna–Helags–Vålåstugorna–Vålådalen (söndag–torsdag)

Köp biljett till Storulvåns Fjällstation och hem från Vålådalen. Tåget tar dig till Enafors och därifrån blir det en 30 minuters transfer till Svenska Turistföreningens fjällstation Storulvån. Behöver du mer frukost intar du det innan du påbörjar vandringen mot Sylarnas Fjällstation som blir första dagens övernattning. Nästa dag fortsätter du mot Helgags fjällstation - där ska du inte missa att inta en god middag. Dagen efter fortsätter du en relativt lång etapp med ett vad över Ljungan till Vålåstugorna, som är en fjällstuga, där du får prova på livet med utedass och att göra din egen middag. Sista etappen vandrar du ner mot Vålådalen och där passar du på att njuta av omgivningarna sista dagen innan hemresa, då det blir transfer till Undersåkers station.

Vålådalsfyrkanten 

Köp biljett till och från Vålådalens Fjällstation. Tåget tar dig till Undersåker och därifrån blir det ca 45 minuters transfer till Vålådalen. Behöver du komplettera med mer frukost eller mer proviant så fixar du det innan du påbörjar vandringen mot Lunndörens fjällstuga. Vandringen är sedan indelad i fyra dagsetapper med övernattning på fjällstugorna i Lunndörren, Vålåstugorna och Stensdalen. 

Tillsammans - vår nya biljett!

Biljetten för familjer eller sällskap som kan och vill resa tillsammans på vår linje Malmö - Stockholm.  Ange rabattkoden TILLSAMMANS i webbokningen så får medföljande vuxen, ungdom och senior 50% rabatt på vuxenpriset. Ni får då platser intill varandra, men det finns samtidigt möjlighet att hålla avstånd till andra resesällskap.

Bokningen Malmö - Stockholm är öppen t o m 2021-01-10.