Det här är Snälltåget

Snälltåget är det lilla tågbolaget som tar dig mellan Köpenhamn, Malmö och Stockholm året runt. Med våra nattåg kan du dessutom resa från Malmö via Stockholm till Åre och Jämtlandsfjällen under sommar och vintern, till Berlin och Hamburg under huvuddelen av året, samt till de österrikiska alperna under vintern. Vi erbjuder även en lösning för dig som ska åka till eller från Blekinge och Växjö - våra egna anslutningsbussar Snälltåget på väg.

Snälltåget är mindre än de flesta aktörer i tågbranschen. Vårt fokus är dig som reser på fritiden - på väg till semesteräventyret, weekenden i storstaden eller som ska hälsa på släkt och vänner. All vår trafik körs enbart på de intäkter vi får från biljetterna vi säljer, vilket är lite ovanligt i vår bransch. Vi har inte ett avtal med någon om hur mycket trafik vi ska köra - vi kör helt enkelt när det finns tillräckligt stark efterfrågan på tågresor. När många vill resa samtidigt är tåget det absolut bästa färdmedlet för miljön. Dessutom kan vi hålla bättre priser när många reser tillsammans!

Snälltågets vision är att tågresan ska vara så mycket mer än enbart en transport. Att resa bekvämt och samtidigt umgås med familj och vänner är en bra start, och bättre blir det genom att unna sig en egen kupé för sitt sällskap – vilket gör resan extra trevlig.

Och sist men inte minst – vi menar att en klassisk tågresa även ska innehålla något gott att äta och dricka – varför vi starkt rekommenderar ett besök i Snälltågets restaurangvagn, Krogen, där vi serverar god mat på porslin och goda drycker i såväl glas som porslin. Det är populärt – så glöm inte att boka bord i förväg!

Varmt välkommen ombord!

 

Vår historia

Året är 2006. Avregleringen av SJ:s monopol inleds. En liggvagn blir skadad när ett nattåg ska växla i Luleå. Vi får erbjudandet att köpa den och resterande nio vagnar av samma modell. Så det gjorde vi! Ett nytt tåg var fött.

2007, den 31 januari, gick det första tåget på sträckan Göteborg - Stockholm - Åre - Storlien, i samband med Alpina VM i Åre. Tåget hette Utmanartåget och var det första nattåget som kördes i direkt konkurrens med SJ.

2008 körde vi nattåg till Åre och på sommaren körde vi norra Europas längsta nattågslinje Malmö - Stockholm - Narvik.

2009 fattade Riksdagen beslut om att det även skulle vara möjligt att köra trafik i konkurrens med SJ vid veckosluten. Den 3 juli 2009, exakt på minuten när det var möjligt att köra första avgången så rullade vi ut från Stockholm C mot Malmö C. Vilken härlig känsla!

2010 genomfördes den totala avregleringen av SJ:s monopol och därmed kunde vi etablera oss med en tätare tidtabell och nå flera resenärer som ville ha en prisvärd resa mellan Malmö och Stockholm. Sedan vi startade har vi sett att genomsnittspriset för en tågresa på sträckan Malmö - Stockholm gått ner med över 50 kr. Något som förstås har gynnat samtliga tågresenärer på sträckan.

2012 startade vi vår- och sommartrafik till Berlin, en av Europas mest spännande städer.

2013 i november bytte vi namn från Veolia Transport till Snälltåget. Vi har fortfarande samma ägare, franska Transdev, men vill med varumärket Snälltåget skapa en tydligare bild av vad vi står för.

2014 startade vi vintersporttrafik till Vemdalen i samarbete med Destination Vemdalen.

2016 startade vi direkttåg till Tjejvasan och Vasaloppet i samarbete med Vasaloppet. Den 5 oktober fick vi även nya lok!

2017 firar vi 10-årsjubileum med fler vagnar, egna anslutningsbussar till Växjö och Blekinge och sist men inte minst: Tåg till fjällen på hösten!

2018 rullar våra nyrenoverade sittvagnar och restaurangvagnar ut i trafik Malmö – Stockholm.

2019 startar vi anslutningsbussar Jönköping–Nässjö. Vi lanserar webbokning till 30 tyska städer och köper 10 liggvagnar för att utöka trafiken Malmö - Berlin 2020 med 150%. Ramundberget, Tänndalen läggs till i linjenätet för Snälltåget på väg och i samarbete med Inlandsbanan provar vi att köra nattåg till Södra Lapplandsfjällen. Enligt Differ är Snälltåget det sjätte grönaste varumärket i Sverige och tvåa vad gäller transporter.

2021 har vi premiär för nattågslinjen Stockholm–Malmö–København–Hamburg–Berlin, som ersätter tidigare linjen Malmö–Berlin över Trelleborg–Sassnitz. Premiär för Snälltåget i Danmark i och med detta. Vi utökar trafiken till Jämtland och kör nu juli–september och från mitten på december till slutet på april.

2022 Snälltåget fyller 15 år och startar en ny linje Malmö–Salzburg för skidresenärer till Österrike, som också blir EUs längsta nattågslinje på ca 170 mil. Trafiken till Berlin utökas linjen körs över 200 dagar per år. Vi kör även några dagar till Dresden och ett tåg till Oktoberfest i München.

2023 vinner Snälltåget Grand Travel Awards hållbarhetspris, blir eget järnvägsföretag i Danmark och kör vårt första tåg till Österrike på sommaren. Snälltåget väljer att arbeta med European European Chicken Commitment för en bättre djurvälfärd. Beslutet inkluderar all kyckling vi köper in och samtliga kriterier kommer att vara uppfyllda till år 2026. 

2024 startar Snälltåget trafik København–Stockholm.