Foto: Mats Lind

Snälltåget till Södra Årefjällen!

Våra nattåg tar dig raka spåret till fjällupplevelser i Södra Årefjällen. Stig ombord på på nattåget på eftermiddagen eller kvällen, koppla av i din kupé och njut av en god middag i vår restaurangvagn "Krogen". Du vaknar upp utvilad morgonen därpå, njuter av en frukost ombord och är redo för äventyr i ett vackert och snörikt fjällandskap. 

 

Avgångar, stationer och transfer 2024/25

Snälltåget avgår från Malmö och går via Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Stockholm och Uppsala och ankommer till Undersåker morgonen därpå, där transfer inväntar för att ta dig till din destination. På resan tillbaka från fjällvärlden är tåget framme i Uppsala och Stockholm strax före midnatt, stannar på samma orter som på väg norrut under natten och anländer till Malmö på morgonen dagen därpå. Klicka här för att se tågets tidtabell.

Från Undersåker erbjuder vi transfer till Edsåsdalen, Vålådalens Fjällstation eller Trillevallen under hela säsongen som under vintersäsongen 2024/25 sträcker sig från 20 december till 27 april. På Snälltåget.se bokar du hela resan inklusive transfer, till och från Edsåsdalen, till och från Vålådalen Västra eller till och från Trillevallen.

Hur funkar det att resa med nattåg till fjällen?

Att stiga på Snälltågets nattåg är starten för ditt fjälläventyr. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

 

Sittplats – det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn eller en kupé med plats för 6 personer.

Sittplats 1 klass – för dig som reser själv

Du reser i en bekväm fåtölj som är bredare än vanlig sittplats. Det ingår även kudde med örngott, filt och underlakan.

Egen kupé – för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. Ni ställer om kupén från sittläge till nattläge och bäddar själv med bäddlinne som finns i kupén.

Egen kupé finns för er som ska resa på natten.

Egen kupé Komfort - för den bekväme

Samma kupé som Egen kupé, men med skillnaden att kupén är i nattläge och du slipper bädda, bara att gå och lägga sig. På morgonen ingår det även frukost i restaurangvagnen.

Egen kupé komfort finns på sträckan Stockholm - Duved.


Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå.

Wi-Fi 

Det finns Wi-Fi i alla vagnar utom vår restaurangvagn. Tänk på att det är mycket långsammare än ett hemnätverk. Ladda ner filmer du vill titta på innan du stiger ombord.

Eluttag

Eluttag finns i alla vagnar. De är placerade på väggen, men det finns inte ett uttag till varje resenär. Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Vissa vagnar har endast USB-uttag.

Ta med husdjur på tåget till fjällen?

Det finns möjlighet att ta med husdjur i Sittplats och Egen kupé. Välj "Djur tillåtet" i bokningen.

Finns det restaurangvagn?

Att njuta av något gott i vår restaurangvagn är en självklar del av fjällsemestern. Det är populärt att besöka vår "Krog på räls" och vi har därför bordsbokning.

Behöver jag förboka frukost?

Börja dagen med en frukost i Krogen eller ta med en frukostpåse till kupén.

Frukostpåsen innehåller en dubbel ostfralla, frukt, juice och varm dryck (kaffe, varm choklad eller te).

Frukost i Krogen innebär att du gör din egen ostfralla och njuter av frukosten på porslin och i glas - på så sätt minskar vi mängden engångsmaterial och du har njutit av en klimatsmartare frukost.

Förboka frukost så vet vi att du vill ha frukost! Du får en bättre start på dagen, vi slipper chansa på hur många som vill ha frukost, meddela att det är slut eller i värsta fall kasta mat.

Frukosten kostar 89 kr.

Vilka regler gäller för bagage, skidor, skidor och pulkor?

Du får ta med dig ett handbagage på 55x45x25 cm.

Reser du i Bäddplats i delad kupé eller Sittplats behöver du checka in dina skidor om du reser i tåg 3900/3901.

I tåg 3900/3901 finns det en resgodsvagn där du kan checka in större bagage, t ex stora resväskor, pulkor, barnvagn och skidor. Priset för att checka in skidor och bagage kommer att vara 100 kr inrikes per sträcka och kolli.

Bokar du Egen kupé kan du ta med dig mer bagage. Om ni har tomplatser i kupén kan ni använda en av sängarna för bagageförvaring. Tänk på att utrymmet i kupén är begränsat - packa i flera mindre väskor som är anpassningsbara, såsom bags och ryggsäckar, istället för en stor och tung väska. Läs mer under våra resevillkor, punkt 4 och 5.

Kan jag boka om min resa eller får pengarna tillbaka?

Reser du i Egen kupé eller Egen kupé Komfort kan du boka om din resa fram till sju dagar före avresa. Du betalar endast bokningsavgiften på 79 kr vid ombokning. Reser du i prisnivå sittplats eller 1 klass kan du boka om fram till 24 timmar före avresa mot en avgift på 9 kr per person.

Du kan också betala extra för att biljetten ska vara återköpsbar (du får pengarna tillbaka minus bokningsavgiften). Reser du i Egen kupé eller Egen kupé Komfort kan du boka av din resa senast sju dagar före avresa och reser du i prisnivå sittplats eller 1 klass gäller 24 timmar före avresa.

Vid senare av- eller ombokning förlorar du hela biljettpriset. Ett tips är också att du kontrollerar villkoren i din hem- eller reseförsäkring samt den reseförsäkring som gäller när du betalar med Visa eller MasterCard.

 

Edsåsdalen

Längtar du efter äkta naturupplevelser i en lugn atmosfär? Då är Edsåsdalen rätt ställe för dig. I Edsåsdalen finns möjligheter till varierad skidåkning med ett mindre liftsystem för alpin skidåkning samtidigt som det finns spår för längdskidor och möjligheter för dig som vill göra dagsetapper på turskidor. Snälltåget fixar hela resan åt dig med tåg och transfer från och till Undersåker.

Boka hela resan med transfer till och från Edsåsdalen på Snälltåget.se

Läs mer på Edsåsdalen.se

 

Trillevallen

Här finns aktiviteter för alla åldrar och behov. Från en litterär förmiddag i vargrummet på högfjällshotellet till en bedårande skidtur runt Välliste medans de andra i sällskapet utforskar den alpina skidanläggningens utmaningar.

Ett av de mest kompletta spår- och tursystem i Årefjällen med hela tolv mil preparerade spår och leder är lättillgängligt från både Högfjällshotellet och skidsystemet.

Trillevallens Högfjällshotell är ett av få hotell i fjällen med rätt att kalla sig klassiskt. Hit kom de första vintergästerna redan 1938. Här lever många fina fjälltraditioner och den största av alla är gästfriheten. Med 40 rum och cirka 126 bäddar, restaurang med goda fjällsmaker samt en samtalsvänlig och avspänd loungebar är hotellet en pärla i Södra Årefjällen. Mer mysigt umgänge väntar i Vargrummet där brasan sprakar varmt välkomnande. Barnen har förstås sitt alldeles eget lekrum i anslutning till restaurangen. På Trillevallens Högfjällshotell erbjuds allt från klassiska jämtländska specialiteter till vällagad husmanskost.

Välutrustade lägenheter med hög standard ligger ett snöbollskast från 4-stolsliften och backrestaurangen. Och de sköna fjällupplevelserna är bara några steg bort… 

Boka hela resan med transfer till och från Trillevallen på Snälltåget.se

Läs mer om boende, aktiviteter och paketupplevelser på Trillevallen.com

 

Vålådalen och Vålådalsfyrkanten

Vålådalen är en idrottshistorisk pärla mitt i fjällvärlden med alla möjligheter det ger för turåkning och äventyr i vildmarken. Längdspåren håller världsklass, både landslagsåkare och glada motionärer njuter av den unika miljön. Sporthall, gym och slalombacke kompletterar utbudet. Efter aktiva dagar ger bastukåtan och badtunnor under stjärnhimmeln avkoppling, innan middagen i Olgas Matsal som är vida berömd för sin goda mat. Snälltåget fixar hela resan åt dig med tåg och transfer från och till Vålådalen.

Vålådalen är också utgångspunkt om du vill ut på äventyr med turskidor i Vålådalsfyrkanten. Behöver du komplettera med mer frukost, mer proviant eller hyra turskidor så fixar du det på Vålådalens Fjällstation innan du påbörjar ditt fjälläventyr på turskidor mot Lunndörrens fjällstuga. Turen i Vålådalsfyrkanten är sedan indelad i 4 dagsetapper med övernattning på fjällstugorna i Lunndörren, Vålåstugorna och Stensdalen. Bäst är att resa kortvecka söndag - torsdag under senare delen av säsongen i mars och april.

Boka hela resan med transfer till och från Vålådalen Västra på Snälltåget.se

Läs mer om boende och aktiviteter på Valadalen.se