Snälltåget till Åre

Våra nattåg tar dig raka spåret till en av världens bästa skidorter! Stig ombord på på nattåget på kvällen, koppla av i din kupé och njut av en god middag i vår restaurangvagn "Krogen". Du vaknar upp utvilad morgonen därpå, njuter av en frukost ombord och är redo för ett äventyr i ett vackert och snörikt fjällandskap. 

Res till Åre i april och njut av vårvinterns långa dagar och alla de evenemang som Åre erbjuder, t ex Rix FM i fjällen, Skutskjutet och Åre Sessions.

Snälltåget kör också till Åre på sommaren 

Bokningen inför vintersäsongen 2024/25 kommer att öppna i juni 2024. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få information när bokningen öppnar.

 

Avgångar och stationer

Snälltåget avgår från Malmö onsdag och lördag eftermiddag/kväll och går via Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Stockholm och Uppsala och ankommer till Åre nästa morgon. Vi kör under perioden perioden 20 december 2024–27 april 2025. Klicka här för att se tågets tidtabell.

Våra resor tillbaka från Åre avgår torsdag och söndag eftermiddag. Tåget är framme i Uppsala och Stockholm strax före midnatt, stannar på samma orter som på väg norrut under natten och anländer till Malmö på morgonen dagen därpå. 

På fredagar under perioden 20 december 2024–29 mars 2025 kör vi från Malmö till Åre för bytesdag lördag i Åre. Hemresan sker på lördag kväll och tåget ankommer södra Sverige på söndag morgon. Tåget går via Malmö, Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping och Norrköping.

Hur funkar det att resa med nattåg till Åre?

Att stiga på Snälltågets nattåg är starten för ditt fjälläventyr. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

 

Sittplats – det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn eller en kupé med plats för 6 personer.

Sittplats 1 klass – för dig som reser själv

Du reser i en bekväm fåtölj som är bredare än vanlig sittplats. Det ingår även kudde med örngott, filt och underlakan.

Bäddplats i delad kupé – för dig som reser själv 

Du delar kupé med andra resenärer (upp till 6 personer). När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

Egen kupé - för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. Ni ställer om kupén från sittläge till nattläge och bäddar själv med bäddlinne som finns i kupén.

Egen kupé finns för er som ska resa på natten.

Egen kupé Komfort - för den bekväme

Samma kupé som Egen kupé, men med skillnaden att kupén är i nattläge och du slipper bädda, bara att gå och lägga sig. På morgonen ingår det även frukostpåse som du hämtar i restaurangvagnen.

Egen kupé komfort finns på sträckan Stockholm - Åre.


Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå.

Wi-Fi 

Det finns Wi-Fi i alla vagnar utom vår restaurangvagn. Tänk på att det är mycket långsammare än ett hemnätverk. Ladda ner filmer du vill titta på innan du stiger ombord.

Eluttag

Eluttag finns i alla vagnar. De är placerade på väggen, men det finns inte ett uttag till varje resenär. Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. 

Finns det restaurangvagn?

Att njuta av något gott i vår restaurangvagn är en självklar del av fjällsemestern. Det är populärt att besöka vår "Krog på räls" och vi har därför bordsbokning.

Behöver jag förboka frukost?

Börja dagen med en frukost i Krogen eller ta med en frukostpåse till kupén.

Frukostpåsen innehåller en dubbel ostfralla, frukt, juice och varm dryck (kaffe, varm choklad eller te).

Frukost i Krogen innebär att du din egen ostfralla och njuter av frukosten på porslin och i glas - på så sätt minskar vi mängden engångsmaterial och du har njutit av en klimatsmartare frukost.

Förboka frukost så vet vi att du vill ha frukost! Du får en bättre start på dagen och vi slipper chansa på hur många som vill ha frukost, säga att tyvärr är det slut eller i värsta fall kasta mat.

Frukosten kostar 89 kr.

Ta med husdjur på tåget till fjällen?

Det finns möjlighet att ta med husdjur i Sittplats och Egen kupé. Välj "Djur tillåtet" i bokningen.

 

Vilka regler gäller för bagage och skidor? Finns det bagagevagn?

Du får ta med dig ett handbagage på 55x45x25 cm.

Reser du i Bäddplats i delad kupé eller Sittplats behöver du checka in dina skidor om du reser i tåg 3900/3901.

I tåg 3900/3901 finns det en resgodsvagn där du kan checka in större bagage, t ex stora resväskor, pulkor, barnvagn och skidor. Priset för att checka in skidor och bagage kommer att vara 100 kr inrikes per sträcka och kolli.

Bokar du Egen kupé kan du ta med dig mer bagage. Om ni har tomplatser i kupén kan ni använda en av sängarna för bagageförvaring. Tänk på att utrymmet i kupén är begränsat - packa i flera mindre väskor som är anpassningsbara, såsom bags och ryggsäckar, istället för en stor och tung väska. Läs mer under våra resevillkor, punkt 4 och 5.

Kan jag boka om min resa eller få pengarna tillbaka?

Reser du i Egen kupé eller Egen kupé Komfort kan du boka om din resa fram till sju dagar före avresa. Du betalar endast bokningsavgiften på 79 kr vid ombokning. Reser du i prisnivå sittplats eller 1 klass kan du boka om fram till 24 timmar före avresa mot en avgift på 9 kr per person.

Du kan också betala extra för att biljetten ska vara återköpsbar (du får pengarna tillbaka minus bokningsavgiften). Reser du i Egen kupé eller Egen kupé Komfort kan du boka av din resa senast sju dagar före avresa och reser du i prisnivå sittplats eller 1 klass gäller 24 timmar före avresa.

Vid senare av- eller ombokning förlorar du hela biljettpriset. Ett tips är också att du kontrollerar villkoren i din hem- eller reseförsäkring samt den reseförsäkring som gäller när du betalar med Visa eller MasterCard.

Åre – en av världens bästa skidorter

Det är inte bara vi på Snälltåget som tycker det. Åre har blivit utsett till just en av världens bästa skidorter av flera internationella resemagasin – flera gånger om! Här hittar du ett flertal backar, liftar och fjäll där många världscuptävlingar ägt rum.

Vill du ha en händelserik fjällsemester? I Åre hittar du en fjällby fylld med restauranger, shopping, barer och riktig storstadpuls. Åre by ger dig både nattliv och närhet till flera skidbackar, många boenden ligger inom promenadavstånd från liftar, backar och annan underhållning. Åre kallas för byn som aldrig sover och vi vågar nästan garantera att du aldrig kommer att ha tråkigt här. 

För barnfamiljer som vill undvika storstadspuls finns områdena Åre Björnen och Duved. Där hittar du familjevänliga boenden med tillgång till all fjällens aktiviteter. Det gör att Åre passar för både härdade äventyrare, skidåkare som ser fram emot en after-ski och barnfamiljer där de yngsta ska lära sig stå på ett par skidor för första gången.

Skidområdet är uppdelat i högzon, ovanför trädgränsen, och lågzon under trädgränsen. I lågzonen hittar du flera utmanande röda och svarta backar som du kanske känner igen från just alpina världscupen. Högzonen når du med gondolen och där hittar du även enklare blå och gröna backar. Dessutom är du aldrig långt ifrån en mysig backrestaurang någonstans i Åre. I Åre hittar du också all utrustning du behöver för skidåkning. Du kan både hyra utrustning och köpa det du saknar. 

Gillar du vinteräventyr och att åka skidor kommer du att gilla Åre, så enkelt är det.

Paketresa med tåg, boende och SkiPass köper du genom SkiStar.

Boende i Åre kan du även boka direkt genom AGO Mitt i Åre, Buustamons Fjällgård, Copperhill, Fjällgården, Holiday Club och Åregården.