Snälltåget till Åre

Våra nattåg tar dig raka spåret till en av världens bästa skidorter! Stig ombord på på nattåget på kvällen, koppla av i din kupé och njut av en god middag i vår restaurangvagn "Krogen". Du vaknar upp utvilad morgonen därpå, njuter av en frukost ombord och är redo för ett äventyr i ett vackert och snörikt fjällandskap. 

 

Avgångar & Stationer

Snälltåget avgår från Malmö onsdag och lördag eftermiddag/kväll och går via Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Stockholm och Uppsala och ankommer till Åre nästa morgon. Vi kör under perioden 15 december 2021 - 1 maj 2022.  

Våra resor tillbaka från Åre avgår torsdag och söndag eftermiddag. Tåget är framme i Uppsala och Stockholm strax före midnatt, stannar på samma orter som på väg norrut under natten och anländer till Malmö på morgonen dagen därpå. 

Under högsäsong har vi extratåg som går direkt från Skåne (Malmö, Lund och Hässleholm) direkt till Åre och åter.

Vi kör även till Åre under sommaren 7 juli - 26 september.

 

Sportloven vecka 7 och 8 finns endast sittplatser kvar till försäljning.

Hur funkar det att resa med nattåg till Åre?

Att stiga på Snälltågets nattåg är starten för ditt fjälläventyr. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

 

Sittplats - det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn eller en kupé med plats för 6 personer.

Vilstol - för dig som reser själv

Du reser i en bekväm fåtöljen som är bredare än vanlig sittplats och vi har spärrat undan platser för bättre komfort. Det ingår även kudde med örngott, filt och underlakan.

Egen kupé - för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. Ni ställer om kupén från sittläge till nattläge och bäddar själv med bäddlinne som finns i kupén.

Egen kupé finns för er som ska resa på natten.

I samband med konsekvenserna av Corona-viruset spridning har vi tagit bort möjligheten att köpa bäddplats i delad kupé och hänvisar istället till Vilstol eller Egen kupé. Resenärer som har köpt bäddplats i delad kupé erbjuds möjlighet att byta till vilstol eller att mot tillägg uppgradera till Egen kupé.

Egen kupé Komfort - för den bekväme

Samma kupé som Egen kupé, men med skillnaden att kupén är i nattläge och du slipper bädda, bara att gå och lägga sig. På morgonen ingår det även frukostpåse som du hämtar i restaurangvagnen.

Egen kupé komfort finns på sträckan Stockholm - Åre.


Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå.

Wi-Fi 

Det finns Wi-Fi i alla vagnar utom vår restaurangvagn. Tänk på att det är mycket långsammare än ett hemnätverk. Ladda ner filmer du vill titta på innan du stiger ombord.

Eluttag

Eluttag finns i alla vagnar. De är placerade på väggen, men det finns inte ett uttag till varje resenär. Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Vissa vagnar har endast USB-uttag.

Finns det restaurangvagn?

Att njuta av något gott i vår restaurangvagn är en självklar del av fjällsemestern. Det är populärt att besöka vår "Krog på räls" och vi har därför infört bordsbokning. Du kommer att få närmare information om meny och bordsbokning inför din resa.

 

 

Behöver jag förboka frukost?

Börja dagen med en frukost i Krogen eller ta med en frukostpåse till kupén.

Frukostpåsen innehåller en dubbel ostfralla, frukt, juice och varm dryck (kaffe, varm choklad eller te).

Frukost i Krogen börjar vi med när restriktionerna släpper. Då gör du din egen ostfralla och njuter av frukosten på porslin och i glas - på så sätt minskar vi mängden engångsmaterial och du har njutit av en klimatsmartare frukost.

Förboka frukost så vet vi att du vill ha frukost! Du får en bättre start på dagen och vi slipper chansa på hur många som vill ha frukost, säga att tyvärr är det slut eller i värsta fall kasta mat.

Frukosten kostar 69 kr när du förbokar och 75 kr ombord.

Ta med husdjur på tåget till fjällen?

Det finns möjlighet att ta med husdjur i sittvagn, välj "djur tillåtet" i bokningen. Det är också möjligt att boka Egen kupé, men det kan endast bokas genom Snälltåget Kundtjänst.

 

Vilka regler gäller för bagage och skidor? Finns det bagagevagn?

 Du får ta med dig följande handbagage ombord på tåget:

  • ett handbagage av maxmåttet 55x40x23 cm och
  • ett handbagage av maxmåttet 80x50x35 cm och
  • ett mindre personligt föremål, t ex handväska.

Bagaget placerar du i första hand i din kupé eller i bagageutrymmet i vagnarnas vestibuler. Snälltåget ansvarar inte för bagage som ställs i vestibulerna. 

I tåg 3900/3901 finns det även en resgodsvagn där du kan checka in större bagage, t ex stora resväskor, pulkor, barnvagn och skidor. Bagage är då inlåst under hela resan och du betalar 75 kr per kolli och riktning. Du kan förboka plats i resgodsvagnen i samband med biljettköp för 69 kr per kolli och riktning.

Kan jag boka om min resa eller få pengarna tillbaka?

Snälltågets biljetter som köps på Snälltåget.se är ombokningsbara. Mot tillägg kan biljetten även vara återbetalningsbar.

Köper du en biljett samma dygn som du ska resa (Egen kupé sex dygn före avresa) är biljetten inte omboknings- eller återbetalningsbar.

Följande regler gäller för både för både ombokningsbara och återbetalningsbara biljetter. 

  • Sittplats, Vilstol skall avbokas eller ombokas senast 24 timmar före avresa.
  • Egen kupé och Egen kupé Komfort skall avbokas senast sju dygn före avresa.

Bokningsavgift (9-79 kr per biljett) återbetalas ej och ingår inte i ombokningsvärdet.  

Vid senare av- eller ombokning förlorar du hela biljettpriset. Ett tips är också att du kontrollerar villkoren i din hem- eller reseförsäkring samt den reseförsäkring som gäller när du betalar med Visa eller MasterCard.

Biljetter som köps genom SJ är inte möjliga att boka om, återbetala eller byta namn på resenärer. 

 

Åre – en av världens bästa skidorter

Det är inte bara vi på Snälltåget som tycker det. Åre har blivit utsett till just en av världens bästa skidorter av flera internationella resemagasin – flera gånger om! Här hittar du ett flertal backar, liftar och fjäll där många världscuptävlingar ägt rum.

Vill du ha en händelserik fjällsemester? I Åre hittar du en fjällby fylld med restauranger, shopping, barer och riktig storstadpuls. Åre by ger dig både nattliv och närhet till flera skidbackar, många boenden ligger inom promenadavstånd från liftar, backar och annan underhållning. Åre kallas för byn som aldrig sover och vi vågar nästan garantera att du aldrig kommer att ha tråkigt här. 

För barnfamiljer som vill undvika storstadspuls finns områdena Åre Björnen och Duved. Där hittar du familjevänliga boenden med tillgång till all fjällens aktiviteter. Det gör att Åre passar för både härdade äventyrare, skidåkare som ser fram emot en after-ski och barnfamiljer där de yngsta ska lära sig stå på ett par skidor för första gången.

Skidområdet är uppdelat i högzon, ovanför trädgränsen, och lågzon under trädgränsen. I lågzonen hittar du flera utmanande röda och svarta backar som du kanske känner igen från just alpina världscupen. Högzonen når du med gondolen och där hittar du även enklare blå och gröna backar. Dessutom är du aldrig långt ifrån en mysig backrestaurang någonstans i Åre. I Åre hittar du också all utrustning du behöver för skidåkning. Du kan både hyra utrustning och köpa det du saknar. 

Gillar du vinteräventyr och att åka skidor kommer du att gilla Åre, så enkelt är det.

Paketresa med tåg, boende och SkiPass köper du genom SkiStar.

Boende i Åre kan du även boka direkt genom AGO Mitt i Åre, Copperhill, Fjällgården, Holiday Club och Åregården.