Res bekvämt med Snälltåget till Växjö

Varmt välkommen att boka din resa till Växjö med oss på Snälltåget. Snälltåget har dagliga avgångar till Alvesta där anslutande bussar väntar in tåget, efter en kort bussresa på ca 20 minuter når du centrala Växjö. Du hamnar direkt i centrala delarna av stan och har nära till det mesta från Växjö station. Vi på Snälltåget trafikerar sträckan Malmö– Stockholm dagligen och passerar därmed Alvesta flera gånger varje dag, där väntar vår anslutande buss till Växjö. Våra biljetter är alltid ombokningsbara utifall att du behöver boka om din resa.

På Växjö station finns Pressbyrån, gratis Wi-Fi, förvaringsboxar och toaletter. I anslutning till stationsbyggnaden finns ytterligare butiker, caféer och restauranger.

 

Tåg och buss från Stockholm till Växjö

Att resa med tåg från Stockholm till Växjö är ett enkelt och ofta billigt resealternativ. Snälltåget erbjuder resan med ett byte till buss i Alvesta som sedan tar er den sista sträckan till ert slutmål Växjö. Våra anslutande bussar rullar på fossilfritt bränsle (RME eller HVO) vilket gör vårt erbjudande till ett klimatsmart alternativ. Resan från Stockholm till Växjö tar ca fyra timmar. Våra tåg stannar normalt även i Södertälje, Norrköping, Linköping (ca 2 timmar) och Nässjö, väl i Alvesta byter ni till Snälltågets egna anslutande buss som tar er till Växjö. Snälltåget erbjuder minst två dagliga avgångar.

 

Till Växjö från Malmö

Reser du söderifrån har vi minst två dagliga avgångar från Malmö mot Växjö med byte i Alvesta. Resan till Växjö tar ca 2 timmar från Malmö. Våra tåg stannar normalt även i Lund, Eslöv och Hässleholm innan ni når Alvesta.

 

Anslutande busstrafik

Snälltåget har egen anslutande busstrafik Nässjö–Jönköping och Alvesta–Växjö–Karlshamn–Ronneby–Karlskrona som vi kallar "Snälltåget på väg". Bussarna är utrustade med toalett, wifi och eluttag för din bekvämlighet. 

 

Varifrån går Snälltågets buss?

Alvesta – Den nya busshållplatsen vid Sjögatan hittar man enklast genom att följa skyltningen för ersättningstrafik. Du hittar en hänvisning till ny hållplats via Trafikinformation.

Växjö – bussen avgår från resecentrum, hållplatsläge X.

Se webbokningen för aktuella tidtabeller.

 

En prisvärd resa till Växjö

Snälltåget erbjuder ett praktiskt och prisvärt sätt att resa. Våra biljetter kostar från 149 kr. För lägsta möjliga pris rekommenderar vi att du bokar i god tid innan din resa samt väljer att resa på dagar som inte är våra mest populära (fredag och söndag).

 

25% rabatt med Tillsammans-biljetten

Vuxna, seniorer 60+, ungdomar och studenter som reser tillsammans i prisnivå Sittplats får 25% rabatt på biljetten.

 

Ungdomsrabatt

Ungdomar 16–25 år som reser ensamma får 20% rabatt på sittplats.

Reser två eller fler ungdomar tillsammans gäller istället Tillsammans-biljetten som ger 25% rabatt. Den gäller också om en ungdom reser tillsammans med en vuxen, senior 60+ och/eller student.

 

Studentrabatt

Har du Studentkortet eller Mecenatkortet? Då får du 25% studentrabatt på sittplats.

 

Seniorrabatt 60+

Seniorer 60+ som reser ensamma har ca 20% rabatt på sittplats.

Reser två eller fler seniorer tillsammans gäller istället Tillsammans-biljetten som ger 25% rabatt. Den gäller också om en senior reser tillsammans med en vuxen, ungdom och/eller student.

 

Platsbokning på tåget

Det ingår alltid en bokad sittplats när du reser med Snälltåget till Växjö.

 

Boka egen kupé på tågresan

Vill du sitta ifred, eller kanske ha ett möte under tågresan? Boka egen kupé på Snälltåget! Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap. Kupén rymmer upp till sex personer.

 

Boka bord i vår restaurangvagn Krogen

Under din resa till Växjö rekommenderar vi att du unnar dig något gott att äta och dricka i vår restaurangvagn. I Krogen äter du på riktigt porslin och dricker ur glas, hemtrevligt och bra för planeten. Boka bord och njut av en god varmrätt signerad av tv-kocken Tareq Taylor och Maten é klar. Bordsbokningen och serveringen av öl och vin öppnar 11.00. Boka bord i förväg så kan du vara säker på att få plats och slippa köa. 

Läs mer vad vi erbjuder i Krogen.

 

Fika på Snälltåget

Kanske är du bara sugen på en fika? Handla i vår självservicekassa och ta med till din plats! Här hittar du kaffe, te, vatten, läsk, smörgåsar, bullar och godis. I självservicekassan betalar du med Visa eller MasterCard. 

 

Res klimatsmart till Växjö

När många människor reser tillsammans minskar klimatpåverkan per resenär. Att resa med våra tåg är ett bra beslut för planeten då klimatpåverkan är liten. Våra tåg körs på förnyelsebar el, främst från vattenkraft. Våra anslutande bussar rullar på fossilfritt bränsle (RME eller HVO). Snälltåget har moderna lok som är energieffektiva och dessutom återmatar energi när vi bromsar.

 

Tips inför din resa till Växjö

 • Ett nyckelord för Växjö är ”nära”. Nära till puls, kultur och gastronomiska upptäckter. Nära till rofylld natur och outdooräventyr.
 • Växjö är stort, men ändå litet – det mesta kan du nå inom 15 minuter. Vi föreslår att du åker kollektivt med buss men det finns också ett flertal cykeluthyrare i stan och omkring 190 kilometer cykelleder.
 • Från centrala Växjö kan du nå ett flertal trevliga badsjöar där Växjösjön är en av dessa. Passa på att ta ett dopp när du är i Växjö.
 • Nära stationen finns Smålands Museum och Sveriges glasmuseum som är väl värda ett besök. På det sistnämnda kan besökarna följa glasets utveckling genom tiderna.
 • Området mellan Växjö och Kalmar har fått smeknamnet Glasriket, som mest fanns här 45 glasbruk och än idag är många igång. Hit vallfärdar över en miljon besökare årligen för att uppleva tillverkningsprocessen och köpa glas.
 • Klicka här för mer information inför ditt besök i Växjö.

 

Därför ska du välja Snälltåget till Växjö

 1. Vår resa som kombinerar tåg till Alvesta och buss vidare till Växjö är det mest miljövänliga alternativet för din resa, efter cykel och att gå.
 2. Ät, plugga/jobba eller vila ombord på tåget så är du redo när tåget stannar i Alvesta där anslutningsbuss tar dig den sista korta biten till Växjö.
 3. Att resa med tåg och buss går snabbt och smidigt och du slipper incheckning av bagage.
 4. Med wifi ombord på både tåg och buss kan du koppla av med en serie eller kolla mail.
 5. Att resa med Snälltåget är ett prisvärt alternativ som ofta är billigare än andra resalternativ, särskilt med våra förmånliga rabatter som du kan läsa mer om ovan.

Vi hoppas vi får se dig ombord på våra tåg snart!

 

Andra linjer

Boka tåg till Malmö.  

Tåg till Lund.

Tåg till Stockholm.

Här hittar du våra övriga destinationer.

Foto: Anders Bergön