Prost München!

Man kan kalla det livsstil eller levnadskonst – i München vet man i alla fall hur man njuter av livet. Om det beror på den berömda vitblå himlen eller stadens skönhet är mindre viktigt. Münchenborna visar sig gärna från sin bästa sida överallt, på ölserveringarna, de stora boulevarderna eller på FC Bayerns stadion.

 

Avgångar och biljettköp

Du reser med Snälltågets nattåg till Berlin och därifrån reser du vidare med tyska järnvägens (DB) snabbtåg ICE direkt till München Hbf.

Kontakta Centralens Resebutik i Kalmar eller Togrejse.dk för bokning och biljetter. Du kan boka resor 6 månader framåt i tiden.

 

Tågtider 2024

Nattåget avgår från Stockholm C och stannar i Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta, Hässleholm, Eslöv, Lund, Malmö, Ørestad och Høje Taastrup, innan det nästa morgon är framme på Berlin Hbf. DB (tyska statsjärnvägen) tar dig vidare med deras snabbtåg ICE som ankommer München tidig eftermiddag. Tiderna varierar lite under året till följd av banarbeten.

Hemresan avgår sen eftermiddag från München Hbf med snabbtåget ICE. I Berlin byter du till nattåget som ankommer Høje Taastrup, Ørestad, Malmö C, Lund C, Eslöv, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Södertälje och Stockholm C dagen därpå.

Tågtiderna nedan är exempel, avvikelser kan förekomma på grund av banarbeten. Se information om planerade trafikavvikelser för Snälltågets förbindelser under trafikinformation.

Exempel på tågtider till München

Stockholm–München
Observera att ändringar i tidtabellen förekommer på grund av banarbeten.
Stockholm C16.20
Södertälje Syd16.38
Norrköping C17.42
Linköping C18.08
Nässjö C19.06
Alvesta19.45
Hässleholm C20.25
Eslöv20.50
Lund C21.05
Malmö C22.25
København Ørestad22.55
Høje Taastrup23.21
Hamburg Hbf05.30
Berlin Hbf (ankomst inför tågbyte)07.46
Berlin Hbf (avgång efter tågbyte)09.34
München Hbf14.01

 

Exempel på tågtider från München

München–Stockholm
Observera att ändringar i tidtabellen förekommer på grund av banarbeten.
München Hbf15.56
Berlin Hbf (ankomst inför tågbyte)19.42
Berlin Hbf (avgång efter tågbyte)21.10
Hamburg Hbf23.59
Høje Taastrup06.38
København Ørestad07.00
Malmö C07.25
Lund C08.30
Eslöv08.43
Hässleholm C09.05
Alvesta09.45
Nässjö C10.25
Linköping C11.20
Norrköping C11.46
Södertälje Syd12.55
Stockholm C13.20

Pass krävs för att resa med nattåget

För att resa med nattåget krävs att alla resenärer har giltigt

  • Pass med MRZ-kod
  • Nationellt id-kort av EU-standard, innehållande MRZ-kod eller chip, utfärdat av nationell myndighet inom EU/EES.

ID-handlingen ska kunna uppvisas i samband med biljettkontrollen. Detta gäller alla resenärer, även barn.

Observera! Svenskt körkort är inte en giltig ID-handling för att resa med nattåget.

Gränspolisen gör regelbundna kontroller.

Att resa med nattåg

Att stiga på Snälltågets nattåg är ofta starten på din semester. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

 

Sittplats – det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn

Bäddplats i delad kupé – för dig som reser själv 

Du delar kupé med andra resenärer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

Bäddplats i delad kupé finns för er som ska resa på natten.

För närvarande är antalet resenärer i kupén begränsad till 4 personer, men kan komma utökas till 6 personer. 

Egen kupé – för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

Egen kupé finns för er som ska resa på natten.

Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå. 

Wi-Fi 

Det finns Wi-Fi, men tänk på att täckningen i Tyskland är begränsad. 

Eluttag / USB-uttag

Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Reser du i prisnivå sittplats finns de eluttag under din stol och reser du i Egen kupé finns det ett USB-uttag vid fönstret.

Mat & dryck på resan?

På sträckan Stockholm - Malmö och omvänt finns det möjlighet att njuta av något gott i vår restaurangvagn "Krogen",

På sträckan Malmö - Hamburg  och omvänt kan du besöka "Lönnkrogen" som finns i tågpersonalens kupé. Där har vi försäljning av kaffe, vatten, läsk, vin, öl och godis. Här hämtar du även din förbeställda frukostpåse. När tågpersonalen kontrollerar biljetter håller lönnkrogen stängt.

I Lönnkrogen kan du du betala med SEK, DKK, EUR eller med Swish om det finns mobiltäckning. Vi undersöker möjligheterna till fler betalsätt.

När du reser med DBs snabbtåg ICE Hamburg - München och omvänt finns det en Bordrestaurant där du kan njuta av en god frukost, lunch eller middag.

Tips på aktiviteter i München

Av Anna W Thorbjörnsson & Marko T Wramén (även bilden ovan).

Augustiner-Keller biergarten

Biergartenkulturen är en mycket god anledning att besöka München. Den uppstod här för drygt 200 år sedan och konceptet är lika enkelt som avkopplande. Hämta en enliterssejdel öl och lite mat. Slå dig sedan ner under lummig grönska och njut av folklivet. I en biergarten samlas Münchenborna, gamla såväl som unga. Praktiskt nog ligger en av de bästa trädgårdarna nära centralstationen och är en oas av skuggande träd. Är det svalt har man också ölhallar inomhus.

Augustiner-Keller, Arnulfstraße 52

Avstånd: 11 minuters promenad från centralstationen

 

Surfarvågen Eisbachwelle

I en av kanalerna som flyter genom den stora parken Englischer Garten har det av en slump uppstått en stående våg – Eisbachwelle. Här samlas surfarna för att turas om att rida på vågen medan vi andra kan njuta av underhållningen från bron eller kanalkanten. Är du själv en fena på att surfa går det bra att hoppa i, men kolla först med de lokala om hur man bäst tar sig i och ur.

Eisbachwelle, Prinzregentenstrasse, precis vid sidan om Haus der Kunst, www.eisbachwelle.de

Avstånd: 9 minuter med tunnelbana U4 eller U5 till Odeonsplatz från centralstationen

 

Konst och design på Pinakothek der Moderne

Det finns flera riktigt bra konstmuseer i München, de flesta samlade på gångavstånd från varandra. Pinakothek der Moderne har en intressant blandning av modern konst och design. Har du lite mer tid ligger Alte Pinakothek, Neue Pinakothek och Museum Brandhorst precis intill.

Pinakothek der Moderne, Barer Strasse 40, pinakothek.de

Avstånd: 10 minuter med tunnelbana U4 eller U5 till Odeonsplatz från centralstationen

 

Hotel Stadt Rosenheim

Nyrenoverade och vackra designhotellet Stadt Rosenheim ligger enstaka meter från både tunnelbanenedgång och järnvägsstation (Ostbahnhof) men också med gångavstånd till de roliga gatorna i området Haidhausen.

Hotel Stadt Rosenheim, Orleansplatz 6A, hotel-stadt-rosenheim.de

Avstånd: 9 minuter med tunnelbana U5 till Ostbahnhof från centralstationen

 

Deutsches Museum

Var tror du världens största teknikmuseum ligger? I Tyskland så klart! Närmare bestämt i München.Med över 100 000 föremål från teknikens och vetenskapens värld finns här mycket roligt för både stora och små. Eller vad sägs om första flygplanet i världen med motor, byggt av bröderna Wrights, den första datorn i världen som styrdes av program, en ubåt eller Diesels första motor? Dessutom massor med flygplan, bilar, rymdföremål, båtar och mycket mycket mer.

 

Deutsches Museum, Museumsinsel 1, deutsches-museum.de

Avstånd: 27 minuters promenad från centralstationen eller 13 minuter med spårvagn 17 eller 19

 

Om du har tre timmar eller mer

Haidhausen var en gång i tiden en egen by men växte så småningom ihop med storstaden. Idag är det en vacker stadsdel med många tjusiga stenhus, butiker och massor med små kaféer, barer och restauranger. Ett perfekt område att ströva runt i och upptäcka efter hand. Ät gott på gulliga Preysinggarten, njut av italienskt på Lollo Rosso och Mezzanotte eller traditionellt bayerskt på biergarten Hofbräuhaus vid Wienerplatz. Avsluta med en cocktail på pyttelilla Barrom eller glassiga Negroni.

 

Adress: Wörthstrasse, Sedanstrasse, Steinstrasse och Wienerplatz

Avstånd: 6 minuter med tunnelbana U4 eller U5 till Max-Weber-Platz från centralstationen