München

Prost München!

Man kan kalla det livsstil eller levnadskonst – i München vet man i alla fall hur man njuter av livet. Om det beror på den berömda vitblå himlen eller stadens skönhet är mindre viktigt. Münchenborna visar sig gärna från sin bästa sida överallt, på ölserveringarna, de stora boulevarderna eller på FC Bayerns stadion.

Avgångar och biljettköp

Snälltåget erbjuder resor till München via Berlin. Du reser med Snälltågets nattåg Malmö–Berlin och därifrån reser du vidare med tyska järnvägens (DB) snabbtåg ICE direkt till München Hbf. Du köper hela resan online på Snälltåget.se och får biljetten som PDF i din e-post.

Avgångar från Sverige 4, 8, 29 april, 13, 20 maj, 13, 15, 17 juni samt dagligen 21 juni–29 augusti 2020. 

Avgångar från Tyskland 7, 12 april, 3, 17 och 24 maj, 14, 16, 18 juni samt dagligen 22 juni–30 augusti 2020.

Det tillkommer även avgångar under hösten 2020 vid Oktoberfest, höstlovet och julmarknaderna i december.

Nattåget avgår från Malmö tidig kväll, du kan njuta av en kvällsbuffé under färjeöverfarten med Stena Line Trelleborg–Sassnitz. När du spanat in Rügens vita klippor är det dags att bege sig till nattåget för en god natts sömn. Nästa morgon hinner du med en frukost på Berlin Hbf innan du åker vidare med det tyska snabbtåget ICE och kommer fram till München till lunch.

Hemresan går från München strax före 14 och du byter sedan på Berlin Hbf på kvällen innan du stiger på nattåget mot Malmö dit du ankommer nästa morgon.

Du kan även påbörja resan med Snälltågets anslutande tåg från och till Stockholm, Södertälje, Norrköping, Linköping, Nässjö och Alvesta. Du kan även inkludera en anslutande resa Snälltågets anslutningsbussar från Jönköping och Växjö samt resor med SL och Skånetrafiken.

Aktuella tågtider och priser hittar du i webbokningen.

 

Tågtips München

Av Anna W Thorbjörnsson & Marko T Wramén (även bilden ovan).

Augustiner-Keller biergarten

Biergartenkulturen är en mycket god anledning att besöka München. Den uppstod här för drygt 200 år sedan och konceptet är lika enkelt som avkopplande. Hämta en enliterssejdel öl och lite mat. Slå dig sedan ner under lummig grönska och njut av folklivet. I en biergarten samlas Münchenborna, gamla såväl som unga. Praktiskt nog ligger en av de bästa trädgårdarna nära centralstationen och är en oas av skuggande träd. Är det svalt har man också ölhallar inomhus.

Augustiner-Keller, Arnulfstraße 52

Avstånd: 11 minuters promenad från centralstationen

 

Surfarvågen Eisbachwelle

I en av kanalerna som flyter genom den stora parken Englischer Garten har det av en slump uppstått en stående våg – Eisbachwelle. Här samlas surfarna för att turas om att rida på vågen medan vi andra kan njuta av underhållningen från bron eller kanalkanten. Är du själv en fena på att surfa går det bra att hoppa i, men kolla först med de lokala om hur man bäst tar sig i och ur.

Eisbachwelle, Prinzregentenstrasse, precis vid sidan om Haus der Kunst, www.eisbachwelle.de

Avstånd: 9 minuter med tunnelbana U4 eller U5 till Odeonsplatz från centralstationen

 

Konst och design på Pinakothek der Moderne

Det finns flera riktigt bra konstmuseer i München, de flesta samlade på gångavstånd från varandra. Pinakothek der Moderne har en intressant blandning av modern konst och design. Har du lite mer tid ligger Alte Pinakothek, Neue Pinakothek och Museum Brandhorst precis intill.

Pinakothek der Moderne, Barer Strasse 40, pinakothek.de

Avstånd: 10 minuter med tunnelbana U4 eller U5 till Odeonsplatz från centralstationen

 

Hotel Stadt Rosenheim

Nyrenoverade och vackra designhotellet Stadt Rosenheim ligger enstaka meter från både tunnelbanenedgång och järnvägsstation (Ostbahnhof) men också med gångavstånd till de roliga gatorna i området Haidhausen.

Hotel Stadt Rosenheim, Orleansplatz 6A, hotel-stadt-rosenheim.de

Avstånd: 9 minuter med tunnelbana U5 till Ostbahnhof från centralstationen

 

Deutsches Museum

Var tror du världens största teknikmuseum ligger? I Tyskland så klart! Närmare bestämt i München.Med över 100 000 föremål från teknikens och vetenskapens värld finns här mycket roligt för både stora och små. Eller vad sägs om första flygplanet i världen med motor, byggt av bröderna Wrights, den första datorn i världen som styrdes av program, en ubåt eller Diesels första motor? Dessutom massor med flygplan, bilar, rymdföremål, båtar och mycket mycket mer.

 

Deutsches Museum, Museumsinsel 1, deutsches-museum.de

Avstånd: 27 minuters promenad från centralstationen eller 13 minuter med spårvagn 17 eller 19

 

Om du har tre timmar eller mer

Haidhausen var en gång i tiden en egen by men växte så småningom ihop med storstaden. Idag är det en vacker stadsdel med många tjusiga stenhus, butiker och massor med små kaféer, barer och restauranger. Ett perfekt område att ströva runt i och upptäcka efter hand. Ät gott på gulliga Preysinggarten, njut av italienskt på Lollo Rosso och Mezzanotte eller traditionellt bayerskt på biergarten Hofbräuhaus vid Wienerplatz. Avsluta med en cocktail på pyttelilla Barrom eller glassiga Negroni.

 

Adress: Wörthstrasse, Sedanstrasse, Steinstrasse och Wienerplatz

Avstånd: 6 minuter med tunnelbana U4 eller U5 till Max-Weber-Platz från centralstationen