Snälltågets destinationer i Österrike

Att ta Snälltåget från Malmö till vinteräventyret i de österrikiska alperna är det mest klimatsmarta sättet att resa. Tåget drivs av förnyelsebar el (vattenkraft, vindkraft, solkraft) för minsta klimatavtryck för resan, främst från vattenkraft. En tågresa för en person från Malmö till Zell am See fram och åter innebär ett utsläpp på blott 1,2 kg CO2 och då har vi räknat in förluster i elnätet som finns och den påverkan som de olika förnyelsebara kraftkällorna har.

Snälltåget har många destinationer i Österrike – men vilken passar just dig? Nedan hittar du mer information om destinationerna och också hur de jobbar med hållbar turism.

Destinationerna kommer i den ordning som tåget stannar i Österrike.

Ta tåget till Salzburg

När den kända Mozart-staden i alperna täcks av ett mjukt, vitt lager snö får hela staden ett magiskt skimmer över sig. Kända sevärdheter, traditionella julmarknaderjulkonserter, gastronomi och stora skidområden i närheten lockar besökare från hela världen. Närheten till skidområdet Snow Space Salzburg gör det också enkelt att kombinera konst, kultur och shopping med skidåkning. Salzburg är en perfekt bas för de familjer där inte alla vill åka skidor. Det finns gott om vintervandringsleder, liksom ett bra nätverk av längdskidspår och det mesta i staden går att nå till fots eller med cykel. Salzburg är välbesökt och de smala gatorna i den historiska stadskärnan kan kännas trånga, så om du vill ha staden "för dig själv", försök att komma under lågsäsong.

Hållbarhet är i fokus på många hotell, bland annat genom energi från solceller, vattenbesparing och avfallsminimering. Anländer du med cykel eller tåg erbjuder Hotel zur Post dessutom grön rabatt på rumspriset. Missa inte heller ölkulturen – bland hållbarhetspionjärerna återfinns bland annat klassiska Augustiner Bräu i Mülln.

Snälltåget stannar på Salzburg Hbf.

Bild (ovan): Utsikt från Moenchsberg över gamla staden och fästningen Hohensalzburg.

Foto från Tourismus Salzburg

Ta tåget till Schladming – Dachstein 

En av Österrikes mest populära semesterregioner erbjuder inte bara världsmästarbackar och topppreparerade längdskidspår, utan också ett stort utbud fritidsaktiviteter utanför pisten. Med en höjd på upp till 2 700 meter garanteras också en tidig start på säsongen. Schladming-Dachstein är en del av Ski amadé och liftkortet ger dig automatiskt tillgång till 760 kilometer pister, 270 moderna liftar och 356 perfekt preparerade backar. Den som inte åker utför kan bege sig till det 220 km långa längdskidnätet i Ramsau. Den höga höjden ger både sol och utsikt i längdskidspåret, några av höjdpunkterna är panoramaleden på Dachstein-glaciären på 2 700 meters höjd, den upplysta nattleden i längdskidstadion och barnens roliga längdpark. Glaciären nås enkelt på 10 minuter med panoramagondol och väl uppe finns makalösa vyer att njuta av på bland annat "Sky Walk” och en 100 meter lång hängbro.  

Tillsammans med flera stugägare från regionen har välkända fyrstjärniga kocken Richard Rauch skapat kreativa alpina rätter baserade på lokala och regionala produkter. Dessa kan avnjutas mitt i vintervärlden i ett flertal stugor, alla idealiskt belägna intill skidbackar, längdskidspår och vintervandringsleder.

Snälltåget stannar i Bischofshofen och därifrån kan du åka tåg Schladming. Du kan också åka transferbuss från St Johann im Pongau.

Ta tåget till Obertauern

Byn Obertauern ligger 90 kilometer söder om Salzburg och långt upp på 1740 meter över havet och med en topplift som tar dig till 2313 meter. Den höga höjden och snösäkerheten lockar utförsåkare på alla nivåer. Den som verkligen vill utmana sig kan testa en av de brantaste backarna i Alperna "Gamsleiten 2". Här är det nära till pisten med Ski-In och Ski-out direkt från någon av de många hotellen och den som önskar hittar även bra boende på pensionat, i hyrd lägenhet eller hostel.

Detta är ett av Österrikes snörikaste områden med stora mängder natursnö och ett minimum av snötillverkning vilket minskar energibehovet. Egna alpinodlingar och närproducerade produkter är en viktig del i hållbarhetsarbetet och en grund i den egna gastronomin.

Du tar Snälltåget till St Johann im Pongau och därifrån transferbuss till Obertauern.

Bild (ovan) Skidåkning i Obertauern

Foto: Tourismusverband Obertauern

Ta tåget till Wagrain-Kleinarl

Långa härliga pister och roliga snöparken Absolut park gör Wagrein-Kleinarl till en fin familjedestination. Kleinarl är den äldre charmiga byn mitt i dalen, medan Wagrain högre upp erbjuder moderna hotellupplevelser som inkluderar spa och bad. Skidområdet är sammanbundet via Panoramalink med Salzburg Sportwelt och Shuttleberg Flachauwinkl-Kleinarl och ger med denna tillgång till hela 210 kilometer pist.

Här har man också kommit mycket långt i sitt hållbarhetsarbete, under 2022 är målet att vara den första destinationen i Österrike som ackrediteras med GSTC (Global Sustainable Tourism). Arbetet pågår inom alla områden med målsättningen om en skonsam turism som omfattar turister, boenden och ortens alla verksamheter.

Du tar Snälltåget till St Johann im Pongau och därifrån transferbuss eller lokalbuss till Wagrain.

Bild (ovan): Familjeskidåkning i Wagrain-Kleinarl

Foto: Wagrain-Kleinarl Tourismus, Christian Schartner

Ta tåget till Bad Gastein

I Bad Gastein väntar fyra olika bergstoppar för skidåkning och snowboard, fantastiska vintervandringsleder, många kilometer med längdskidspår och två fina spa- och badland. Skidområdet Schlossalm - Angertal - Stubnerkogel ligger mellan 860 och 2 300 meter över havet och omfattar cirka 87 kilometer preparerade pister för nybörjare, avancerade skidåkare och proffs.

Men det är inte bara skidåkning som är i fokus, här finns traditionella österrikiska byar med gamla hus och kyrktorn, gästgiverier med lokal gastronomi, konditorier med mumsiga bakelser och inte minst möjlighet att åka hästsläde i snöig skog. I Gastein tas flera nya initiativ för hållbarhet, till exempel rullar liften Gasteiner Bergbahnen, uteslutande på grön el, där en del av energin kommer från egna solceller.

Du tar Snälltåget till St Johann im Pongau och därifrån transferbuss. Det går också att åka tåg till/från Bad Gastein, men eftersom de endast går tåg varannan timme så rekommenderar vi vår anslutningsbuss.

Zell am See – Kaprun

I klassiska och stora skidområdet Zell am See-Kaprun börjar säsongen tack vare glaciärområdet tidigt och slutar sent. Här får vintern breda ut sig under en stor del av året i mer än 400 kilometer pist som sträcker sig över topparna Kitzsteinhorn, Maiskogel och Schmittenhöhe. Det går numera att åka hela vägen till Saalbach. Här finns allt av det mesta, inte minst i form av skidskolor för stora och små, ski touring, väl utvecklad gastronomi och tjusiga spa- och badland.

Att skydda och bevara naturen för framtida generationer är centralt i all verksamhet. På Schmittenhöhebahn går alla linbanor på förnyelsebara energikällor, liksom på Kitzsteinhorn där även liftar och restauranger drivs av grön el. Alla skidbussar ingår gratis i liftkortet och nyligen beställdes den första e-skidbussen till Kaprun. Zell am See har dessutom egen tågstation, hit är det enkelt att ta sig direkt från exempelvis Innsbruck.

Snälltåget stannar mitt i Zell am See. Enklare kan det inte bli!

Ta tåget till Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Området Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn är en av Österrikes mest avslappnade och familjevänliga skidorter. Som det långa namnet antyder bjuder man också på ett riktigt stort skidområde med 270 kilometer pist och en av alpernas längsta skidrundor (7 timmar utan paus!). Ledorden är „Home of Lässig“ vilket står för livsglädje, gemenskap, mys och lycka. Här finns ett brett utbud för aktiva skidåkare som uppskattar ett bekvämt boende och kulinariska njutningar. Roliga backar, snöspår och skidskolor gör skidveckan kul för både små och stora barn.

Inom hållbarhet arbetar man inom flera områden, där förnybar energi och solcellsanläggningar är två viktiga komponenter. Visionen är att konsekvent agera som ett grönt resmål, oavsett om det handlar om energi, avfallshantering, rörlighet, infrastruktur eller utformning av olika erbjudanden. VM i alpin skidåkning kommer att gå av stapeln 2025 och kommer helt genomföras som ett grönt evenemang. 

Snälltåget stannar i Zell am See och därifrån tar du transferbuss eller lokalbussen.

Ta tåget till Kitzbühel

Kända skidorten Kitzbühel har en lång vintertradition och här trivs både barnfamiljer och kompisgäng. Den historiska stadskärnan är mer än 750 år gammal och ligger vid foten av legendariska topparna Hahnekamm och Kitzbüheler Horn. I närliggande bergsområde väntar mer än 900 kilometer pist och 300 kilometer vandringsled tillsammans med en mängd bergsrestauranger specialiserade på lokal gastronomi. Det omgivande skidområdet är enormt stort, hela 2750 pistkilometer. Med liftkortet SuperSkiCard kan du ta dig hela vägen från Skiwelt Wilder Kaiser – Brixental i väst via Kitzbühel/Kirchberg och St. Johann in Tirol till Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbunn i öst.

Inom hållbarhet är gastronomin ett viktigt fokusområde. Föreningen KochArts tjugo medlemmar satsar alla på lokala kvalitetsprodukter på sina gästgiverier i syfte att skapa hållbara synergier mellan lantbruk och restauranger. Man arbetar också aktivt med att återuppliva gamla alpodlingar och lokala djurraser.

Snälltåget stannar i Kitzbühel, med nära till boende och backar!

Bild: Skidåkning i Brixental Kitzbueheler

Foto: Mirja Geh Photography

Ta tåget till Brixental – SkiWelt Wilder Kaiser

Här kan du uppleva hela Tyrolens mångfald i ett av de största, modernaste och framför allt mest klimatsmarta skidområdena i Österrike. Med flera utmärkelser som ett av världens mest ekologiska skidområden satsar man i Brixental på en rad olika projekt inom ekologi och hållbarhet. Grunden för satsningarna är 100% grön elförsörjning genom vattenkraft för hela området och man har även utvecklat solcellsdrivna hissar och skidliftar, sollcellsanläggningar och uppvärmningssystem med hjälp av värmepumpar. Redan 2017 investerade man i ett snömätningssystem vilket ger stora energibesparingar och sedan 2008 värms en av alpstugorna med hjälp av återvunnen värme från två gondolliftar. Självklart fungerar liftkortet även på kollektivtrafiken! Hit är barnfamiljer mer än välkomna, alla barn i familjen under 15 år får gratis liftkort om en av föräldrarna köper ett.

Snälltåget tar dig till Wörgl Hbf och härifrån finns det skidbussar direkt till Brixental.

Ta tåget till Zillertal

Familjevänliga Zillertal är en riktig klassiker i skidsammanhang – här finns verkligen något för alla. I dalen är husen och kyrktornen charmigt gamla, men i pisten är liftarna hypermoderna och pisten välpreparerad. Ett stort antal snöparker med olika svårighetsgrad gör skidåkningen kul för alla åldrar. Större delen av Zillertal drivs med grön el, bland annat från fyra större solcellsanläggningar och ett antal mindre solcellssystem. Med energin från den nyaste anläggningen drivs flera skidliftar och när dessa är ur drift används energin i det allmänna elsystemet. Spillvärme från liftsystemet återvinns och används tillsammans med solenergi för att tillverka snö.

Hela dalen är sammanbunden med tåglinjen Zillertalbahn och denna liksom skidbussarna ingår i liftkortet. Hit är det också enkelt att resa med tåg. Turerna går direkt från Zürich och Innsbruck till Jenbach där det är byte till Zillertalbahn. Runt 2025 räknar man att ha uppdaterat den sistnämnda till ett hypermodernt vätedrivet tåg som skall binda samman byar och liftsystem med avgångar var tionde minut.

Snälltåget tar dig till Jenbach och därifrån reser du vidare med Zillertalbahn.

Ta tåget till Innsbruck

Tyrolens huvudstad Innsbruck bjuder både på stads- och bergsliv – utförsåkning i pudersnö på glaciär, cocktailbarer, kultur, historia och mys med bastu och bad. Detta och mycket mer ingår i nya SKI plus CITY Pass Stubai Innsbruck. Kortet ger tillgång till tretton skidområden med 300 kilometer pist och 48 kilometer sidkleder, åtta av dem med nattskidåkning eller nattkälke, tre simbassänger samt en rad kulturerbjudanden. Inkluderat i kortet är alla skidbussar i Stubaital, Innsbruck med omnejd samt i Wipptal.

Innbruck är en livlig och ungdomlig stad med ett stort universitet, en perfekt destination för den som vill kombinera ett kul nattliv med lika kul skidåkning.

Snälltåget tar dig direkt till Innsbrucks centrum!

Ta tåget till St. Anton am Arlberg

Lilla bergsbyn St. Anton am Arlberg har bevarat sin traditionella charm och småskalighet, men erbjuder samtidigt ett stort skidområde med mer än 300 kilometer preparerad pist och 200 kilometer i djupsnö. Men det är inte bara utförsåkare som kommer hit, här lockar även längdskidspårrodelbanor och vandringsturer i ett makalöst alplandskap. Skulle detta inte räcka till står en klättrings- och trampolinhall redo att användas i det nya sportcentret. Hit reser du enkelt med tåg, byn har en egen RailJet-station med sju dagliga direktförbindelser till Wien och Zürich. 

Hållbarhetsarbetet omfattar en rad olika åtgärder med allt från alternativ och grön energiproduktion till effektiv avfallshantering och bevarande av det naturliga landskapet. Ett nybyggt närvärmenät sparar enorma mängder eldningsolja och som en officiellt utvald modellregion i Österrike arbetar alla verksamheter med en rad klimatsmarta initiativ. Sedan 2006 är St. Anton Am Arlberg helt självförsörjande på ström genom lokal vattenkraft. Parallellt drivs ett biomassavärmeverk anslutet till ett solcellssystem för varmvatten.

Snälltåget tar dig till Innsbruck och därifrån finns det transferbuss eller tåg till St Anton.

Ta tåget till Sölden

Sölden i Ötztal är världskänt för in fantastiska skidåkning. Här ligger några av de högsta bergstopparna i Österrike och man är den enda skidorten med tre skidområden över 3000 meters höjd. Hit kommer många av de bästa alpina landslagen för att försäsongsträna innan vinterns tävlingar. De pistade delarna bjuder på olika svårighetsgrad med allt från lugna breda familjebackar till brantare lutningar. Terrängen utanför pisterna i Sölden är utmanande och varierande, här finns både smala klippkorridorer och stora branta puderfält. Glaciäråkningen på Tiefenbachkogl gör att delar av skidsystemet kan hålla öppet ända från slutet av oktober till långt in i maj. Med ett enda liftkort får du tillgång till områdets 362 kilometer av preparerad pist och 90 liftar.

Här är gastronomin på en hög nivå och bästa avkopplingen efter turen i backen (eller för den som inte åker utför) kan åtnjutas på modernt designade badlandet Aqua Dome Spa i Längenfeldt. Ötztal har egen tågstation, hit går tågen direkt både från Innsbruck och Zürich. Från stationen går bussar till Sölden och alla andra orter i dalen.

Snälltåget tar dig till Innsbruck och därifrån finns det transferbuss. Det går också att åka tåg till Örztal och vidare med buss till Sölden. 

Ta tåget till Ischgl

Snösäkra Ischgl står inte bara för utförsåkning i toppklass, här är det också tätt mellan bekväma boenden och spännande gastronomi. Ischgl är en av alpernas mest gourmetspäckade orter med stjärnor och poäng i internationella krogguider.

Hit kommer både familjer, erfarna skidåkare och längskidåkare. Säsongen är lång i Ischgl, här garanteras snö från slutet av november till början av maj. Hela området drivs med el från Ischgl, med 80% från gröna energikällor, det mesta från ett lokalt vattenkraftverk. Med start 2021 drivs samtliga skidliftar, bergsrestauranger och snösystem helt med grön österrikisk el. I samarbete med föreningen Vitalpin arbetar man konsekvent med att mäta koldioxidutsläpp och skapa en klimatstrategi för en total reduktion där ännu helt oundvikliga utsläpp klimatkompenseras.

Snälltåget tar dig till Innsbruck och därifrån finns det transferbuss.