En klimatsmart resa med Snälltåget

Att resa med tåg är det smartaste sättet att resa. Våra tåg körs på förnyelsebar el, främst från vattenkraft. Snälltåget har moderna lok som är energieffektiva och som dessutom återmatar energi när vi bromsar. Och när fler reser tillsammans i ett och samma tåg blir klimatavtrycket mindre.

Med våra anslutande bussar ”Snälltåget på väg” tar du dig enkelt vidare till din slutdestination. Anslutningsbussarna körs på fossilfritt bränsle (RME eller HVO).

 

Krogen

I vår restaurangvagn Krogen serverar vi mat på porslin och dryck i glas för att minska engångsmaterial samtidigt som du får en bättre smakupplevelse.

De varma rätterna som vi serverar är husmanskost från Tareq Taylors Maten é klar. Maten é klar använder bara färska råvaror från noga utvalda producenter och köttet kommer alltid från en svensk gård. Med naturliga råvaror är näringsvärdet högre och bra för dig och din hälsa. De väl avvägda portionerna minimerar matspill.

Genom att förbeställa mat inför din resa hjälper du till att minska matspillet då vi lättare kan beräkna hur mycket mat som vi ska ta med oss. 

 

Klimatmål          

För oss är hållbarhet en grundtanke och en viktig aspekt i allt vårt arbete. Vi arbetar systematiskt med att ständigt förbättra och minska vår klimatpåverkan.

Som en del i detta så är Transdev-koncernen medlemmar i Fossilfritt Sverige, med målet att vara fossilfria 2030. Vår ägare Transdev är även avancerad medlem i UN Global Compact. 

 

Hur miljövänligt är tåget jämfört med andra transportmedel?

En tågresa för en person tur och retur med Snälltåget mellan Malmö och Stockholm genererar 505 gram CO2. Då räknar vi utöver förbrukning även med tillverkning och förluster i elnätet. Räknar vi bara elförbrukningen blir det 2 gram CO2/person.

En flygresa på motsvarande sträcka genererar ca 156 000 gram CO2 (Källa: Klimatsmartsemester.se). Räknar vi bara förbrukningen av flygbränsle blir det ca 93 000 gram CO2 (Källa: SAS emission calculator A320NEO).

Motsvarande sträcka för en bilresa i en bensindriven Volvo V60 är 55.170 gram CO2 per person räknat med att det är 4 personer i bilen (Källa: Volvo).

Motsvarande sträcka för en bussresa med HVO som drivmedel är 3 269 gram CO2. Drivs bussen på diesel blir det 29 424 gram CO2 (Källa: Energimyndigheten och Klimatsmart semester).