Hallo Dresden!

Dresden är kultur helt enkelt. Överflödet och det praktfulla intrycket av alla kulturminnen är så överväldigande att besökaren nästan tappar andan. Att allt dessutom ligger inbäddat i ett underbart flodlandskap förhöjer naturligtvis hela upplevelsen. Under sommaren, hösten och till vinterns julmarknader kör Snälltåget direkt till Dresden från Stockholm, Södertälje, Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta, Hässleholm, Eslöv, Lund, Malmö, Ørestad och Høje Taastrup.

Vill du får uppleva det bästa av Dresden och landskapet kring Elbe? Då ska du ladda ner den här PDF-filen och boka in dig på fyra dagar i Dresden.

 

Direkttåg till Dresden 2024

Snälltåget kör direkt till Dresden följande avgångar under 2024.

Avgångar från Sverige

  • Fram till och med 1 november: Fredag
  • 🎄 Julmarknadsresor 27 november–11 december: Onsdag

Avgångar från Tyskland 

  • Fram till och med 3 november: Söndag
  • 🎄 Julmarknadsresor 1 december–15 december: Söndag

 

Tågtider till Dresden 2024

Aktuella tågtider och priser hittar du i webbokningen. Se information om planerade trafikavvikelser under trafikinformation.

Stockholm–Dresden, tåg 301
Observera att tidtabellen kan behöva ändras på grund av banarbeten.
Stockholm C16.20
Södertälje Syd16.38
Norrköping C17.42
Linköping C18.08
Nässjö C19.06
Alvesta19.45
Hässleholm C20.25
Eslöv20.50
Lund C21.05
Malmö C22.25
København Ørestad22.55
Høje Taastrup23.21
Hamburg Hbf05.30
Berlin Hbf07.46
Dresden-Neustadt11.07

 

Tågtider från Dresden 2024

Aktuella tågtider och priser hittar du i webbokningen. Se information om planerade trafikavvikelser under trafikinformation.

Dresden–Stockholm, tåg 300
Observera att tidtabellen kan behöva ändras på grund av banarbeten.
Dresden-Neustadt17.26
Berlin Hbf21.10
Hamburg Hbf23.59
Høje Taastrup06.38
København Ørestad07.00
Malmö C07.25
Lund C08.30
Eslöv08.43
Hässleholm C09.05
Alvesta09.45
Nässjö C10.25
Linköping C11.20
Norrköping C11.46
Södertälje Syd12.55
Stockholm C13.20

Pass krävs för att resa med nattåget

För att resa med nattåget krävs att alla resenärer har giltigt

  • Pass med MRZ-kod
  • Nationellt id-kort av EU-standard, innehållande MRZ-kod eller chip, utfärdat av nationell myndighet inom EU/EES.

ID-handlingen ska kunna uppvisas i samband med biljettkontrollen. Detta gäller alla resenärer, även barn.

Observera! Svenskt körkort är inte en giltig ID-handling för att resa med nattåget.

Gränspolisen gör regelbundna kontroller.

Att resa med nattåg

Att stiga på Snälltågets nattåg är ofta starten på din semester. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen", läs mer under nästa rubrik.

 

Sittplats – det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn.

Bäddplats i delad kupé – för dig som reser själv 

Du delar kupé med andra resenärer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

Egen kupé – för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

 

Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå. 

Wi-Fi 

Det pågår utbyggnad av Wi-Fi i våra vagnar, men det finns ingen garanti att det finns Wi-Fi i din vagn.

 

Eluttag / USB-uttag

Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Reser du i prisnivå sittplats finns de eluttag under din stol och reser du i Egen kupé finns det ett USB-uttag vid fönstret.

Mat och dryck på resan?

På sträckan Stockholm - Malmö och omvänt finns det möjlighet att njuta av något gott i vår restaurangvagn "Krogen",

På sträckan Malmö - Berlin / Dresden  och omvänt kan du besöka "Lönnkrogen" som finns i tågpersonalens kupé. Där har vi försäljning av kaffe, vatten, läsk, vin, öl och godis. Här hämtar du även din förbeställda frukostpåse. När tågpersonalen kontrollerar biljetter håller lönnkrogen stängt.

I Lönnkrogen kan du du betala med SEK, EUR eller med Swish om det finns mobiltäckning. Vi undersöker möjligheterna till fler betalsätt.

När du reser med tåget Berlin - Dresden och omvänt finns det en restaurangvagn där du kan njuta av en god frukost, lunch eller middag.

Fler tips på aktiviteter i Dresden

Av Anna W Thorbjörnsson & Marko T Wramén

 

Mysiga Dresden Neustadt - om du har tre timmar eller mer

Dresden har två stationer, Dresden-Neustadt Bahnhof och Hauptbahnhof. Hauptbahnhof är vacker men området runtomkring är inte jättekul. Är ditt besök i staden kort är det bättre att hoppa av i Neustadt. Här finns massor av kaféer, restauranger och konstkvarteret Kunsthofpassage Dresden att promenera runt i och på kvällarna är det här man hittar stadens roligaste nattliv. En ovanligt udda biergarten är Katys garage, inhyst i en gammal bilverkstad där mycket från den tiden fortfarande finns kvar. För den hungrige har man även grillat att ta med eller äta på plats. Bra fika med goda kakor hittar du på gulliga Café Oswalds.

Avstånd: 3–4 minuters promenad från stationen Dresden Neustadt Bahnhof

 

Bo bra på lägenhetshotell

Lägenhetshotellet Felix passar utmärkt för den som vill utforska staden mer och besöka både Neustadt och barockstaden Altstadt. Extra prisvärt för en familj då lägenheterna har flera bäddar och eget kök. Restaurangen som hör till hotellet är också mycket bra. Om solen tittar fram så missa inte hotellets roliga och mysiga takterrass med fin utsikt.

Felix im Lebendigen Haus, Kleine Brüdergasse 5

Avstånd: 10 minuter med spårvagn 11 från Dresden-Neustadt Bahnhof

 

Upptäck floden med gamla hjulångare

I Dresden har världens största och äldsta hjulångarflotta sin bas. Sächsische Dampfschiffahrts nio olika hjulångare (en del mer än 130 år gamla) tar dig med på korta såväl som längre utflykter på floden Elbe. Du kan köpa enkelbiljetter, tur/retur eller varför inte ett veckokort och båtluffa på floden? Norrut (nordöst) kan du till exempel besöka Meissen med sitt världsberömda porslin. Följer du istället med mot sydväst kan du till exempel kliva av i det vackra naturområdet saxiska Schweiz med höga klippor och fin vandring, eller vid fästningen Königstein som ligger högt uppe på en klippa.

Sächsische Dampfschiffahrt Terrassenufer

Avstånd: 12 minuter med spårvagn 3 från Dresden-Neustadt Bahnhof

 

Julmarknad i Dresden 🎄

Åk direkt med Snälltåget till julmarknad i Dresden! Dresdens julmarknad Striezelmarkt håller öppet 27 november till 24 december 2024 och anses vara den äldsta julmarknaden i Tyskland. Men det är inte bara dess rekordålder som lockar besökare, utan den har även andra egenskaper. Vad sägs om världens största ljusbåge, ett pariserhjul som bjuder på en fin utsikt över julmarknaden och ett dagligt program med kulturella julevenemang?

 

Biljettköp för resa med byte i Dresden

När Snälltåget inte kör till Dresden kan du resa med Snälltågets nattåg till Berlin och därifrån reser du vidare med tyska järnvägens (DB) snabbtåg ICE direkt till Dresden Hbf.

Nattåget avgår från Stockholm C och stannar i Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta, Hässleholm, Eslöv, Lund, Malmö, Ørestad och Høje Taastrup, innan det nästa morgon är framme på Berlin Hbf. DB (tyska statsjärnvägen) tar dig vidare med deras snabbtåg ICE som ankommer Dresden på förmiddagen. Tiderna varierar lite under året till följd av banarbeten.

Hemresan avgår sen eftermiddag från Dresden Hbf med snabbtåget ICE. I Berlin byter du till nattåget som ankommer Høje Taastrup, Ørestad, Malmö C, Lund C, Eslöv, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Södertälje och Stockholm C dagen därpå.

Kontakta Centralens Resebutik i Kalmar eller Togrejse.dk för bokning och biljetter. Du kan boka resor 6 månader framåt i tiden.