Hallo Dresden!

Dresden är kultur helt enkelt. Överflödet och det praktfulla intrycket av alla kulturminnen är så överväldigande att besökaren nästan tappar andan. Att allt dessutom ligger inbäddat i ett underbart flodlandskap förhöjer naturligtvis hela upplevelsen.

Information om 2021 års tidtabell kommer under oktober 2020, nedan visas tidtabellen för 2020.


Avgångar och biljettköp

Snälltåget erbjuder resor till Dresden via Berlin. Du reser med Snälltågets nattåg Malmö - Berlin och därifrån reser du vidare med tyska och tjeckiska järnvägen till Dresden. Du köper hela resan online på Snälltåget.se och får biljetten som PDF i din e-post.

Avgångar från Sverige 13, 15, 17 juni, dagligen 21 juni–29 augusti, 24 september, 24, 29 oktober och 3 december.

Avgångar från Tyskland 14, 16, 18 juni samt dagligen 22 juni–30 augusti, 27 september, 28 oktober, 1 november och 6 december.

Nattåget avgår från Malmö tidig kväll, du kan njuta av en kvällsbuffé under färjeöverfarten med Stena Line Trelleborg–Sassnitz. När du spanat in Rügens vita klippor är det dags att bege sig till nattåget för en god natts sömn. Du byter smidigt på Berln Hbf på morgonen och når Dresden runt klockan nio.

Hemresan går från Dresden runt 17 och du byter sedan på Berlin Hbf på kvällen innan du stiger på nattåget mot Malmö dit du ankommer nästa morgon.

Du kan även påbörja resan med Snälltågets anslutande tåg från och till Stockholm, Södertälje, Norrköping, Linköping, Nässjö och Alvesta. Du kan även inkludera en anslutande resa Snälltågets anslutningsbussar från Jönköping och Växjö samt resor med SL och Skånetrafiken.

Aktuella tågtider och priser hittar du i webbokningen. Du bokar online här på Snälltåget.se

Pass krävs för att resa med nattåget

För att resa med nattåget Malmö - Berlin krävs att alla resenärer har giltigt

  • Pass med MRZ-kod
  • Nationellt id-kort av EU-standard, innehållande MRZ-kod eller chip, utfärdat av nationell myndighet inom EU/EES.

ID-handlingen ska kunna uppvisas vid incheckningen i Malmö och ombord på tåget från Berlin. Detta gäller alla resenärer, även barn.

Observera! Svenskt körkort är inte en giltig ID-handling för att resa med nattåget.

Gränspolisen i Sassnitz gör regelbundna kontroller.

Att resa med nattåg

När du reser med nattåget till Berlin reser du i kupé, med plats för sex personer med tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

Vi har två olika komfortnivåer:

Bäddplats i delad kupé

Du delar kupé med andra personer som kan ha andra på- och avstigningsorter än du själv. Du bäddar själv med bäddlinne som finns i kupén. 

Egen kupé

Du har en egen kupé för dig och ditt sällskap på 1-6 personer. Du bäddar själv med bäddlinne finns i kupén. 

Wi-Fi 

Täckningen är tyvärr bristfällig i Tyskland, så vi har valt bort Wi-Fi på nattåget till Berlin. På färjeöverfarten Trelleborg - Sassnitz finns ett begränsat Wi-Fi på de övre däcken.

Eluttag / USB-laddare

I varje kupé finns två eluttag eller uttag för att ladda utrustning med USB-kontakt.

Stena Line buffé eller Lönnkrogen?

På färjeöverfarten i riktningen mot Berlin kan du förboka buffé. 

Under resan kan du besöka "Lönnkrogen" som finns i tågpersonalens kupé. Där har vi försäljning av kaffe, vatten, läsk, vin, öl och godis. Här hämtar du även din förbeställda frukostpåse. När tågpersonalen kontrollerar biljetter och i samband med på och avväxling av färjan håller lönnkrogen stängt.

Du kan betala med svenska kronor, euro eller med swish om det finns mobiltäckning. Vi tar inte emot kortbetalning på grund av begränsad mobiltäckning.

Vår restaurangvagn krogen medföljer inte på resorna till Berlin.

Säkerhet ombord på tåg och under färjeöverfarten

Du kan under hela färjeöverfarten gå mellan tåget och färjans övre däck.

Tåget är under hela färjeöverfarten bemannat med Snälltågets personal och på tågdäck finns även Stena Lines däckspersonal för din säkerhet vid behov av en eventuell evakuering av tåget.

Tågets vagnar är utrustade med brandlarm i varje kupé och det finns två brandsläckare i varje vagn. Tågfärjedäcket har sprinklersystem och brandsläckare. Brandlarmen funktionskontrolleras löpande.

Var observant på säkerhetsinformationen som finns i vagnarnas vestibuler och vid uppgångarna till färjan.

Går färjans generalalarm – sju korta signaler följt av en lång ton ska du omedelbart bege dig till samlingsstationerna på övre däck.

Att resa med interrailkort på nattåget Malmö - Berlin

Interrail Global gäller även för en utresa och en hemresa i Sverige. Vid resa med alla Snälltågets avgångar krävs en platsreservation. Om du har ett Interrail Global, kan du köpa en platsreservation på nattåget till eller från Berlin genom att ange kampanjkoden INTERRAIL på Snälltåget.se. Priset är 399 kr för bäddplats i delad kupé, 2299 kr för egen kupé.

På nattåg gäller speciella regler för resa med flexipass. Du ska fylla det datum du påbörjar resan med nattåget och då är ditt interrailkort giltigt tills du stiger av nattåget nästa morgon.

Observera att kampanjkoden INTERRAIL endast gäller om du har ett giltigt Interrail-kort. Har du inget Interrail-kort vid biljettviseringen, så är biljetten ogiltig.

Tips på aktiviteter i Dresden

Av Anna W Thorbjörnsson & Marko T Wramén

 

Mysiga Dresden Neustadt - om du har tre timmar eller mer

Dresden har två stationer, Dresden-Neustadt Bahnhof och Hauptbahnhof. Hauptbahnhof är vacker men området runtomkring är inte jättekul. Är ditt besök i staden kort är det bättre att hoppa av i Neustadt. Här finns massor av kaféer, restauranger och konstkvarteret Kunsthofpassage Dresden att promenera runt i och på kvällarna är det här man hittar stadens roligaste nattliv. En ovanligt udda biergarten är Katys garage, inhyst i en gammal bilverkstad där mycket från den tiden fortfarande finns kvar. För den hungrige har man även grillat att ta med eller äta på plats. Bra fika med goda kakor hittar du på gulliga Café Oswalds.

Avstånd: 3 - 4 minuters promenad från stationen Dresden Neustadt Bahnhof

 

Bo bra på lägenhetshotell

Lägenhetshotellet Felix passar utmärkt för den som vill utforska staden mer och besöka både Neustadt och barockstaden Altstadt. Extra prisvärt för en familj då lägenheterna har flera bäddar och eget kök. Restaurangen som hör till hotellet är också mycket bra. Om solen tittar fram så missa inte hotellets roliga och mysiga takterrass med fin utsikt.

Felix im Lebendigen Haus, Kleine Brüdergasse 5 www.dein-felix.de

Avstånd: 10 minuter med spårvagn 11 från Dresden-Neustadt Bahnhof

 

Upptäck floden med gamla hjulångare

I Dresden har världens största och äldsta hjulångarflotta sin bas. Sächsische Dampfschiffahrts nio olika hjulångare (en del mer än 130 år gamla) tar dig med på korta såväl som längre utflykter på floden Elbe. Du kan köpa enkelbiljetter, tur/retur eller varför inte ett veckokort och båtluffa på floden? Norrut (nordöst) kan du till exempel besöka Meissen med sitt världsberömda porslin. Följer du istället med mot sydväst kan du till exempel kliva av i det vackra naturområdet saxiska Schweiz med höga klippor och fin vandring, eller vid fästningen Königstein som ligger högt uppe på en klippa.

 

Sächsische Dampfschiffahrt Terrassenufer www.saechsische-dampfschiffahrt.de

Avstånd: 12 minuter med spårvagn 3 från Dresden-Neustadt Bahnhof

Tillsammans - vår nya biljett!

Biljetten för familjer eller sällskap som kan och vill resa tillsammans på vår linje Malmö - Stockholm.  Ange rabattkoden TILLSAMMANS i webbokningen så får medföljande vuxen, ungdom och senior 50% rabatt på vuxenpriset. Ni får då platser intill varandra, men det finns samtidigt möjlighet att hålla avstånd till andra resesällskap.

Bokningen Malmö - Stockholm är öppen t o m 2021-01-10.