Ciao Italia!

Håll drömmen vid liv - snart kan du ut och resa igen. Här har vi gjort ett förslag på en tågresa till och från Italien med Interrail. Du börjar resan med Snälltågets nattåg till Hamburg, fortsätter med tyska snabbtåget ICE Hamburg–München och ta sedan EuroCity-tåget som tar dig från München genom Alperna till Bolzano, Verona eller Bologna i norra Italien. Därifrån kan du sedan ta dig vidare samma dag till Gardasjön, Milano, Venedig, Ancona, Pesaro, Rimini, Florens, Pisa och Rom.

 

Så här tar vi dig till och från Italien 

Dag 1 Nattåget avgår från Stockholm C 16.15 och stannar i Norrköping 17.40, Linköping 18.06, Nässjö 19.06, Alvesta 19.45, Hässleholm 20.25, Eslöv 20.50, Lund 21.00, Malmö 22.10 och Høje Taastrup 23.06. Du kan även resa med Snälltågets anslutande buss från Jönköping och Växjö.

Dag 2 Du ankommer till Hamburg Hbf på morgonen 05.31, tar en frukost från tåget eller på stationen och tar sedan tyska snabbtåget ICE från Hamburg Hbf 06.35 och ankommer München Hbf 13.03 och fortsätter därefter med EuroCity-tåget från München Hbf 13.34 som stannar i Bolzano kl 17.27, Verona kl 18.58 (byt där för att resa med buss till Gardasjön, eller ta tåget till Milano eller Venedig). Fortsätter du med tåget från München så ankommer det till Bologna 20.16 och därifrån kan du ta dig till Rimini, Pesaro, Ancona, Florens, Pisa eller Rom.

Vissa lördagar är det inte möjligt att resa hela vägen på grund av banarbete i norr Tyskland.

Hemresan 

Dag 1 från Italien Du reser från norra Italien med avgångstider från Bologna 07.45, Verona 09.01, Bolzano 10.34 och du ankommer München 14.27. Därifrån reser du vidare 14.56 till Berlin dit du ankommer 19.30 och går på nattåget 20.58 mot Danmark och Sverige. Du kan också göra ett längre uppehåll i München eller Hamburg och stiga på nattåget 23.59 på Hamburg Hbf.

Reser du från Ancona eller Rom, eller kan tänka dig att resa med mindre marginal går det även att resa två timmar senare från Verona under delar av året. Då är det även byte i Würzburg. Kan du resa med den tidigare förbindelsen är det dock något vi starkt rekommenderar.

Dag 2 Du ankommer till Høje Taastrup 06.20, Malmö C 07.25, Lund C 09.31, Eslöv 09.44, Hässleholm 10.06, Alvesta 10.45, Nässjö 11.22, Linköping 12.21, Norrköping 12.48, Södertälje 13.55 och Stockholm C 14.15.

Vill du se mer av Italien när du ändå är där? Då ska du lägga till extra resdagar på ditt interrailkort. Platsbiljetter köper du på plats på stationerna i Italien.

 

Vad kostar det?

Bästa pris är att köpa ett 4-dagars interrailkort som gäller för resa inom en månad. Förutom interrailkortet behöver du platsbiljetter för nattåget. Vi rekommendera även att köpa platsbiljett för de långa dagtågssträckorna Hamburg–München och München–Verona / Bologna. Det är värt merkostnaden på 62 kr per plats och tåg. I priset nedan är platsbiljetterna till och från Bolanzo, Verona och Bologna inkluderade. 

Priser i 2020 års nivå och kommer att uppdateras i början av 2022.

Kategori Pris 2 klass 1 extra dag  3 extra dagar
Vuxen 28–59 år 3.846 SEK +390 SEK +960 SEK
Barn 0–11 år med vuxen 1.046 SEK +0 SEK +0 SEK
Ungdom 12–27 år 3.186 SEK +290 SEK +710 SEK
Senior 60+ 3.576 SEK +360 SEK +870 SEK

 

Egen kupé på nattåget + 399 kr per tomplats och riktning (6 bäddar i kupén).

Utöver priserna ovan tillkommer avgift för rekommenderat brev om 150 kr per bokning.

Med reservation för valutakursförändringar.

Så här köper du din resa

Du kan köpa Interrailkortet och platsbiljetterna på de tåg som finns i reseförslagen genom Centralens Resebutik i Kalmar.

Pass krävs för att resa med nattåget

För att resa med nattåget krävs att alla resenärer har giltigt

  • Pass med MRZ-kod
  • Nationellt id-kort av EU-standard, innehållande MRZ-kod eller chip, utfärdat av nationell myndighet inom EU/EES.

ID-handlingen ska kunna uppvisas i samband med biljettkontrollen. Detta gäller alla resenärer, även barn.

Observera! Svenskt körkort är inte en giltig ID-handling för att resa med nattåget.

Gränspolisen gör regelbundna kontroller.

Att resa med nattåg

Att stiga på Snälltågets nattåg är ofta starten på din semester. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

Sittplats – det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn

Bäddplats i delad kupé – för dig som reser själv 

Du delar kupé med andra resenärer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

För närvarande är antalet resenärer i kupén begränsad till 4 personer, men kan komma utökas till 6 personer. 

Egen kupé – för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

 

Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå. 

Wi-Fi 

Wi-Fi finns, men tänk på att täckningen främst i Tyskland är begränsad.

Eluttag / USB-uttag

Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Reser du i vilstol eller sittplats finns de eluttag under din stol och reser du i Egen kupé finns det ett USB-uttag vid fönstret.

Mat & dryck på resan

På sträckan Stockholm - Malmö och omvänt finns det möjlighet att njuta av något gott i vår restaurangvagn "Krogen",

På sträckan Malmö - Hamburg  och omvänt kan du besöka "Lönnkrogen" som finns i tågpersonalens kupé. Där har vi försäljning av kaffe, vatten, läsk, vin, öl och godis. Här hämtar du även din förbeställda frukostpåse. När tågpersonalen kontrollerar biljetter håller lönnkrogen stängt.

I Lönnkrogen kan du du betala med SEK, DKK, EUR eller med Swish om det finns mobiltäckning. Vi undersöker möjligheterna till fler betalsätt.

När du reser med DBs snabbtåg ICE Hamburg - München och omvänt finns det en Bordrestaurant där du kan njuta av en god frukost, lunch eller middag. Det finns även en restaurangvagn på tåget München - Verona - Bologna.