Snälltåget till Jämtlandstriangeln och turskidåkning!

Våra nattåg tar dig raka spåret till väglöst land och turskidåkning i Jämtland. Stig ombord på på nattåget på kvällen, koppla av i din kupé och njut av en god middag i vår restaurangvagn "Krogen". Du vaknar upp utvilad morgonen därpå, njuter av en frukost ombord och är redo för äventyr i ett vackert och snörikt fjällandskap. 

 

Avgångar, stationer och transfer

Snälltåget avgår från Malmö onsdag och lördag eftermiddag/kväll och går via Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Stockholm och Uppsala och ankommer till Jämtlandsfjällen nästa morgon.  

I Undersåker kan du byta till transfer och resa vidare till Edsåsdalen eller Vålådalens Fjällstation under hela säsongen.

Till Enafors och Storlien kör vi under perioden 19 februari - 1 maj 2022. I Enafors kan du byta och resa vidare till Storulvåns Fjällstation, som är utgångspunkten för Jämtlandstriangeln, transfern körs t o m 24 april då Storulvåns Fjällstation stänger.

Våra resor tillbaka från fjällvärlden avgår torsdag och söndag eftermiddag. Tåget är framme i Uppsala och Stockholm strax före midnatt, stannar på samma orter som på väg norrut under natten och anländer till Malmö på morgonen dagen därpå. 

Hur funkar det att resa med nattåg till fjällen?

Att stiga på Snälltågets nattåg är starten fär ditt fjälläventyr. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

 

Sittplats - det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn eller en kupé med plats för 6 personer.

Sittplats extra - för dig som reser själv

Du reser i en bekväm fåtöljen som är bredare än vanlig sittplats och vi har spärrat undan platser för bättre komfort. Det ingår även kudde med örngott, filt och underlakan.

Egen kupé - för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. Ni ställer om kupén från sittläge till nattläge och bäddar själv med bäddlinne som finns i kupén.

Egen kupé finns för er som ska resa på natten.

I samband med konsekvenserna av Corona-viruset spridning har vi tagit bort möjligheten att köpa bäddplats i delad kupé och hänvisar istället till Vilstol eller Egen kupé. Resenärer som har köpt bäddplats i delad kupé erbjuds möjlighet att byta till vilstol eller att mot tillägg uppgradera till Egen kupé.

Egen kupé Komfort - för den bekväme

Samma kupé som Egen kupé, men med skillnaden att kupén är i nattläge och du slipper bädda, bara att gå och lägga sig. På morgonen ingår det även frukost i restaurangvagnen.

Egen kupé komfort finns på sträckan Stockholm - Duved.


Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå.

Wi-Fi 

Det finns Wi-Fi i alla vagnar utom vår restaurangvagn. Tänk på att det är mycket långsammare än ett hemnätverk. Ladda ner filmer du vill titta på innan du stiger ombord.

Eluttag

Eluttag finns i alla vagnar. De är placerade på väggen, men det finns inte ett uttag till varje resenär. Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Vissa vagnar har endast USB-uttag.

Ta med husdjur på tåget till fjällen?

Det finns möljighet att ta med husdjur i sittvagn, välj "djur tillåtet" i bokningen. Det är också möjligt att boka Egen kupé, men det kan endast bokas genom Snälltåget Kundtjänst.

 

Finns det restaurangvagn?

Att njuta av något gott i vår restaurangvagn är en självklar del av fjällsemestern. Det är populärt att besöka vår "Krog på räls" och vi har därför infört bordsbokning. Du kommer att få närmare information om meny och bordsbokning inför din resa.

Behöver jag förboka frukost?

Börja dagen med en frukost i Krogen eller ta med en frukostpåse till kupén.

Frukostpåsen innehåller en dubbel ostfralla, frukt, juice och varm dryck (kaffe, varm choklad eller te).

Frukost i Krogen innebär att du gör din egen ostfralla och njuter av frukosten på porslin och i glas - på så sätt minskar vi mängden engångsmaterial och du har njutit av en klimatsmartare frukost.

Förboka frukost så vet vi att du vill ha frukost! Du får en bättre start på dagen och vi slipper chansa på hur många som vill ha frukost, säga att tyvärr är det slut eller i värsta fall kasta mat.

Frukosten kostar 69 kr när du förbokar och 75 kr ombord.

Vilka regler gäller för bagage, skidor, skidor och pulkor?

 Du får ta med dig följande handbagage ombord på tåget:

  • ett handbagage av maxmåttet 55x40x23 cm och
  • ett handbagage av maxmåttet 80x50x35 cm och
  • ett mindre personligt föremål, t ex handväska.

Bagaget placerar du i första hand i din kupé eller i bagageutrymmet i vagnarnas vestibuler. Snälltåget ansvarar inte för bagage som ställs i vestibulerna. 

I tåg 3900/3901 finns det även en resgodsvagn där du kan checka in större bagage, t ex stora resväskor, pulkor, barnvagn och skidor. Bagage är då inlåst under hela resan och du betalar 75 kr per kolli. Förboka för 69 kr i samband med biljettköp.

Kan jag boka om min resa eller får pengarna tillbaka?

Reser du i Egen kupé eller Egen kupé Komfort kan du boka om din resa fram till sju dagar före avresa. Du betalar endast bokningsavgiften på 79 kr vid ombokning. Reser du i prisnivå sittplats eller Vilstol kan du boka om fram till 24 timmar före avresa mot en avgift på 9 kr per person.

Du kan också betala extra för att biljetten ska vara återköpsbar (du får pengarna tillbaka minus bokningsavgiften). Reser du i Egen kupé eller Egen kupé Komfort kan du boka av din resa senast sju dagar före avresa och reser du i prisnivå sittplats eller vilstol gäller 24 timmar före avresa.

Vid senare av- eller ombokning förlorar du hela biljettpriset. Ett tips är också att du kontrollerar villkoren i din hem- eller reseförsäkring samt den reseförsäkring som gäller när du betalar med Visa eller MasterCard.

Storulvån & Jämtlandstriangeln

Storulvån ligger vid vägs ände mitt i fjällvärlden, som en trygg famn vid foten av fjället och är utgångspunkten för Jämtlandstriangeln. Första natten bor du på Storulvån, andra natten på Blåhammaren och tredje natten på Sylarna. Passa på att göra en extra dagstur ute vid Sylarna och njut av de storslagna bergen omkring dig, genom att lägga till extra nätter på både Sylarna och Storulvån.

Läs mer hos Svenska Turistföreningen om Jämtlandstriangeln på egen hand eller med guide.

Jämtlandsleden - något för den erfarne på turskidor: Storulvån–Sylarna–Helags–Ramundberget. Vi har anslutningar till och från Ramundberget varje söndag.


Vålådalen och Vålådalsfyrkanten

Vålådalen är en idrottshistorisk pärla mitt i fjällvärlden med alla möjligheter det ger för turåkning och äventyr i vildmarken. Längdspåren håller världsklass, både landslagsåkare och glada motionärer njuter av den unika miljön. Sporthall, gym och slalombacke kompletterar utbudet. Efter aktiva dagar ger bastukåtan och badtunnor under stjärnhimmeln avkoppling, innan middagen i Olgas Matsal som är vida berömd för sin goda mat. Snälltåget fixar hela resan åt dig med tåg och transfer från och till Vålådalen. Boka till Vålådalen Västra på Snällltåget.se

Läs mer om boende och aktiviteter på valadalen.se

Vålådalen är också utgångspunkt om du vill ut på äventyr med turskidor i Vålådalsfyrkanten. Behöver du komplettera med mer frukost, mer proviant eller hyra turskidor så fixar du det på Vålådalens Fjällstation innan du påbörjar ditt fjälläventyr på turskidor mot Lunndörrens fjällstuga. Turen i Vålådalsfyrkanten är sedan indelad i 4 dagsetapper med övernattning på fjällstugorna i Lunndörren, Vålåstugorna och Stensdalen. Bäst är att resa kortvecka söndag - torsdag under senare delen av säsongen i mars och april.


Storlien – något för alla

Den klassiska skidorten nära norska gränsen bjuder på både alpin skidåkning och möjlighet till turskidåkning mot Blåhammarens Fjällstation. Högfjällshotellet har stängt, men det finns många andra boendealternativ. Mitt i byn vid järnvägsstationen ligger LeSki och Storlien Apartments och tre kilometer utanför Storlien ligger STF Fjällgården vackert belägen vid foten av kalfjället med underbar utsikt mot Blåhammaren och Snasamassivet. På gångavstånd från järnvägsstationen ligger Fjäll-lien vid slalombackens fot. 

Boende hittar du hos LeSkiStorlien ApartmentsFjäll-lien och Fjällgården


Edsåsdalen

Längtar du efter äkta naturupplevelser i en lugn atmosfär? Då är Edsåsdalen rätt ställe för dig. I Edsåsdalen finns möjligheter till varierad skidåkning med ett mindre liftsystem för alpin skidåkning samtidigt som det finns spår för längdskidor och möjligheter för dig som vill göra dagsetapper på turskidor. Snälltåget fixar hela resan åt dig med tåg och transfer från och till Undersåker. Boka hela resan med transfer till och från Edsådalen på Snälltåget.se

Läs mer på Edsåsdalen.se