
Raka spåret till Åre och Jämtlandsfjällen!
Låt Snälltåget ta dig till din nästa fjällupplevelse! Vad sägs om Åre i sommar? Vandra på Åreskutan, cykla mountainbike, paddla kajak, testa forsränning eller bara njut av god mat och dryck i härlig fjällmiljö? Vill du upptäcka mer av den vackra, vilda och tysta fjällvärlden reser du vidare med våra anslutningsbussar till Vålådalen och Storulvån, där vandringslederna ut på kalfjället startar. Under hela sommaren kan du också resa till Storlien, där klassiska högfjällshotellet åter slagit upp portarna. Välkommen ombord!
Avgångar och tider 2025
Snälltåget kör till Åre och Jämtlandsfjällen under sommaren och tidiga hösten 25 juni–28 september 2025.
Klicka här för att se tågets tidtabell och läsa mer om tågresan, komfortnivåer, bagage, incheckning av cyklar, ombokning med mera.
Specialpris på egen kupé!
Res bekvämt i egen kupé:
- 1–2 personer: från 1.499 kr
- 3 personer: från 2.249 kr
- 4–6 personer: från 2.999 kr
Priset gäller enkel resa och ombokningsbar biljett. Erbjudandet gäller för avgångar på torsdagar och lördagar mellan 25 juni–6 juli samt 13 augusti–27 september. Platserna är begränsade, så boka i tid!
Transferbuss/taxi – vi tar dig hela vägen 🚐
Vi gör det enkelt att resa hela vägen fram till din destination. Förutom våra tåg kan du alltid resa vidare med våra anslutande transferbussar/taxi som du bokar i anslutning till tågresan. Sök din slutdestination i vår webbokning så bokar du transfern tillsammans med tågresan.
I Undersåker erbjuder vi transfer till Edsåsdalen, Trillevallen och Vålådalen.
I Enafors erbjuder vi transfer till Storulvån.
Nyhet! Boka paketresa till Åre 🛏️
Boka paketresa med både tåg och boende genom SkiStar.
Vad händer i Åre sommaren 2025? 📅
St Olavsloppet 26–28 juni
En svensk/norsk löpartävling med stafett mellan Östersund och Trondheim längs den natursköna St Olavsleden. En folkfest som återvänder med ett etappstopp i Åre detta år. Missa inte Mini-Olav för barnen!
Fjällmaraton Gastronomi 28–29 juni
Njut av lokalt mathantverk som serveras på stationerna längs de klassiska Fjällmaratonlederna. Sträckorna 25 eller 43 km är perfekta för dig som vill uppleva fjällmaratonlederna i lugnare tempo, med god mat och dryck längs vägen.
Åre Bike Festival 2–6 juli
Sommarens stora cykelevenemang i Åre med aktiviteter för både deltagare och åskådare. Håll utkik efter det fullständiga programmet, som växer fram bakom kulisserna.
Swedeman Xtreme Triathlon 5 juli
Simma under Sveriges största vattenfall, cykla 200 km genom Jämtlands vildmark och spring upp till Åreskutans topp. Swedeman är en del av Xtreme Triathlon World Tour, så det är ingen lätt bana!
Musikkväll vid Åresjön – Amanda Jensen 9 juli & Dina ögon 23 juli
En ny utomhusscen vid Åresjön, där Jubel och Holiday Club Åre tillsammans producerar sommarkvällar vid vattnet med fjällen som bakgrund. Först ut är Amanda Jensen den 9 juli och Dina ögon den 23 juli.
Västgård Game Fair 25–27 juli
Årefjällens game fair på Västgård i Kall. En mässa med fokus på lant- och friluftsliv, med aktiviteter som fiske, jakt, motor, skog, jord, hund och häst.
Fjällmaratonveckan 26 juli–2 augusti
En hel vecka med olika löplopp i fjällmiljö, från 8 till 100 km. Bland loppen finns Kvartsmara, Halvmara, Minimaraton och Fjällmaraton. Du kan välja själv vilken dag du vill genomföra vissa av loppen.
Fjällmaraton Natt 23 augusti
Efter succén med jubileumsloppet 2024 kommer en ny chans att uppleva ”Drömbanan”. Starta klockan fyra på natten och löp genom det karga landskapet. I målområdet väntar en frukostbuffé med lokala delikatesser från Majas Skafferi.
Besök Åre Höstmarknad 🍂
26–28 september 2025
Åre Höstmarknad är en färgsprakande folkfest med över 150 utställare och lokala producenter. Under tre dagar fylls Åre by, Björnen och Duved med musik, lokal mat, aktiviteter och en härlig atmosfär. Strosa runt och njut av allt som höstmarknaden har att erbjuda.
Öppettider för liftar och Åre Bikepark
Åre Bike Park och liftarna har öppet från 6 juni till 28 september 2025. Under denna period kan du njuta av både downhill-cykling och vandring i fjällmiljö.
Öppettider för Åre Bike Park Downhill och liftar
6–15 juni: Fredag–söndag kl. 10.00–16.00 (Stjärnliften). Ett urval av leder är öppna.
20–29 juni: Dagligen kl. 10.00–16.00 (Stjärnliften, Kabinbanan, VM8:an). Alla leder öppnar för säsongen.
30 juni–17 augusti: Dagligen kl. 10.00–16.00 (Stjärnliften, Kabinbanan, VM8:an, Gondolen). Alla leder öppna.
18–31 augusti: Dagligen kl. 10.00–16.00 (Stjärnliften & Kabinbanan). Torsdag–söndag även VM8:an.
4–28 september: Torsdag–söndag kl. 10.00–16.00 (Stjärnliften, VM8:an, Kabinbanan). Alla cykel- och vandringsleder öppna.
Bergbanans öppettider
27 juni–17 augusti: Dagligen kl. 10.00–16.00 (avgång var 20:e minut).
22 augusti–27 september: Fredag–lördag kl. 10.00–16.00 (avgång var 20:e minut).
Observera att öppettiderna kan ändras beroende på väder. För senaste information om kartor, ledstatus, väder och öppettider, besök SkiStars hemsida.
Fjällvandring för nybörjare?
Har du inte fjällvandrat tidigare, men känner att du vill prova på? Då är vårt tips att du reser till Åre, tar in på in på Buustamoons Fjällgård, Copperhill, Fjällgården, Holiday Club eller Åregården och genomför enklare dagsturer på Åreskutan. Njut av den friska luften och den vackra utsikten på dagen, unna dig en god middag på kvällen och kryp ner sov gott i vita lakan. Åre Sweden ger dig många tips på hur du ska lägga upp din vandring i Åre.
Du kan också välja att bo i stuga eller lägenhet som du kan hyra genom AGO i Åre eller Skistar Åre.
Ett alternativ för dig som redan provat på Åre eller känner för att komma lite närmare naturen är att bo i Edsåsdalen, Trillevallen eller på Vålådalens Fjällstation. Det finns många trevliga leder för dagsturer i området, t ex till issjödalen och pyramiderna. Läs mer om olika vandringar på Södra Årefjällens hemsida. Även Storulvån Fjällstation erbjuder enklare dagsturer, t ex mot Ulvåtjärn och Stor-Ulvåfjället.
En klassiker är att resa till Storlien, här finns enklare vandring för den som är nybörjare eller för den som bara vill ta det lite lugnare. Vandra på Blomsterstigen, Lyxlinjen och Brudslöjan. Boende hittar du genom LeSki och Storlien Högfjällshotell.
Jag har fjällvandrat tidigare – vad finns det för leder och hur kommer jag dit?
För dig som har fjällvandrat tidigare och är redo att ge dig ut med ryggsäck så har Jämtlandsfjällen mycket att erbjuda.
Svenska Turistföreningen har många tips om vandring på sin hemsida.
Storulvån (torsdag–söndag)
Köp biljett till och från Storulvåns Fjällstation. Tåget tar dig till Enafors och därifrån blir det en 30 minuters transfer till Svenska Turistföreningens Fjällstation Storulvån. Härifrån kan du göra dagsvandringar till t ex Snasahögarna, Storulvåfjällets topp, Blomsterstigen/Getryggen.
Jämtlandstriangeln (torsdag–söndag)
Köp biljett till och från Storulvåns Fjällstation. Tåget tar dig till Enafors och därifrån blir det en 30 minuters transfer till Svenska Turistföreningens Fjällstation Storulvån. Behöver du mer frukost intar du det innan du påbörjar vandringen mot Sylarnas Fjällstation (öppnar 15 juli) som blir första nattens övernattning. Nästa dag fortsätter du mot Blåhammaren Fjällstation (öppnar 1 juli) Sista dagens vandring blir åter mot Storulvåns Fjällstation och dagen efter kan du vandra lite runt fjällstationen inför eftermiddagens hemresa, se förslag på vandring ovan.
Tips! Svenska Turistföreningen har paket för dig som vill vandra Jämtlandstriangeln på egen hand.
Mer information om vandring i Jämtlandstriangeln hittar du på Svenska Turistföreningens hemsida.
Ett alternativ är att vandra från Blåhammaren till Storlien och ta tåget hem från Storlien.
Storulvån–Sylarna–Helags–Vålåstugorna–Vålådalen (söndag–torsdag)
Köp biljett till Storulvåns Fjällstation och hem från Vålådalen. Tåget tar dig till Enafors och därifrån blir det en 30 minuters transfer till Svenska Turistföreningens fjällstation Storulvån. Behöver du mer frukost intar du det innan du påbörjar vandringen mot Sylarnas Fjällstation som blir första nattens övernattning. Nästa dag fortsätter du mot Helags Fjällstation – där ska du inte missa att boka in dig på deras fantastiska middag. Dagen efter fortsätter du en relativt lång etapp med ett vad över Ljungan till Vålåstugorna, som är en fjällstuga, där du får prova på livet med utedass och att göra din egen middag. Sista etappen vandrar du ner mot Vålådalen och där passar du på att njuta av omgivningarna sista dagen innan hemresa, då det blir transfer till Undersåkers station.
Vålådalsfyrkanten
Köp biljett till och från Vålådalens Fjällstation. Tåget tar dig till Undersåker och därifrån blir det ca 45 minuters transfer till Vålådalen. Behöver du komplettera med mer frukost eller mer proviant så fixar du det innan du påbörjar vandringen mot Lunndörren Fjällstuga. Vandringen är sedan indelad i fyra dagsetapper med övernattning på fjällstugorna i Lunndörren, Vålåstugorna och Stensdalen.
Jämtlandsleden Storulvån-Sylarna-Helags-Fältjägaren-Ramundberget
Köp biljett till och från Storulvåns Fjällstation. Tåget tar dig till Enafors och därifrån blir det en 30 minuters transfer till Svenska Turistföreningens Fjällstation Storulvån. Behöver du mer frukost intar du det innan du påbörjar vandringen mot Sylarnas Fjällstation som blir första nattens övernattning. Nästa dag fortsätter du mot Helags Fjällstation. Dagen efter fortsätter du till Fältjägarens fjällstuga där du får prova på livet med utedass och att göra din egen middag. Sista etappen vandrar du ner mot Ramundberget och där passar du på att njuta av omgivningarna sista dagen innan hemresa, då det blir transfer till Östersunds station.
Rekommenderade länkar:
Mer om tåg till fjällen på sommaren | Tåg till fjällen på vintern