Ta Snälltåget till Åre, Jämtland & Härjedalen​

Välkommen ombord på våra tåg som går från Malmö via Stockholm till Jämtland och Härjedalen! Semesteräventyret börjar redan ombord där du kan koppla av i din kupé eller besöka vår restaurangvagn Krogen som erbjuder ett stort sortiment med allt från kvällsmiddag och fika till frukost. Du reser direkt från södra Sverige och vaknar upp i ett snörikt landskap – redo för en dag i backen!

Avgångar 2024/25

Vi kör till Jämtland och Härjedalen under perioden 20 december 2024–27 april 2025. Avgångarna är anpassade till de större bytesdagarna för boendet – torsdag, lördag och söndag.

Bytesdag torsdag eller söndag

Tåget utgår från Malmö på onsdagar och lördagar 20 december 2024–27 april 2025. Tåget passerar Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Stockholm och Uppsala, och anländer till Jämtland nästa morgon. Hemresor sker torsdag och söndag eftermiddag, med ankomst till Uppsala och Stockholm på kvällen och ankomst till Malmö nästa morgon.

Mellan 26 februari och 20 april 2025 går transferbussar från Östersund till Vemdalens skidområden på torsdagar och söndagar.

Bytesdag lördag

Mellan 20 december 2024 och 29 mars 2025 går tåget från Malmö till Åre på fredagar för lördagens bytesdag. Tåget passerar Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping och fortsätter till Östersund, Undersåker, Åre, Duved och Röjan. Transferbussar finns från Röjan till Vemdalen och Funäsfjällen, Bruksvallarna och Ramundberget.

Observera att denna avgång inte kan kombineras med andra avgångar. Tur och returresa måste bokas tillsammans, med utresa fredag och hemresa lördag. 

 

Tågtider 2024/25

Tidtabellen kan ändras på grund av banarbeten. Se aktuella tider och priser i webbokningen. För mer information om planerade trafikavvikelser, se trafikinformation.

 

Tåg till fjällen

Tidtabell tåg 3900
Avgår lördagar 21/12—26/4 samt onsdagar 8/1—26/4.
Malmö C16.00
Lund C16.25
Hässleholm C17.10
Alvesta18.00
Nässjö C19.20
Linköping C20.30
Norrköping C21.00
Stockholm C22.50
Uppsala C23.40
Östersund C06.15
Undersåker07.20
Åre07.35
Duved08.00
Tidtabell tåg 3904
Avgår fredagar 20/12-28/3. Denna avgång är endast tillgänglig när du samtidigt bokar återresa med tåg 3905.
Malmö C16.00
Lund C16.25
Hässleholm C17.10
Alvesta18.00
Nässjö C19.20
Linköping C20.30
Norrköping C21.00
Östersund C06.15
Undersåker07.20
Åre07.35
Duved08.00
Vemdalen (Röjan)08.25

 

Tåg från fjällen

Tidtabell tåg 3901
Avgår söndagar 21/12—27/4 samt torsdagar 9/1—27/4.
Duved16.10
Åre16.40
Undersåker16.55
Östersund C18.20
Uppsala C23.05
Stockholm C23.55
Norrköping C02.00
Linköping C02.35
Nässjö C03.50
Alvesta04.35
Hässleholm C06.00
Lund C06.50
Malmö C07.10
Tidtabell tåg 3905
Avgår lördagar 21/12 — 29/3. Denna avgång är endast tillgänglig när du samtidigt bokar ditresa med tåg 3904.
Vemdalen (Röjan)17.00
Duved17.30
Åre17.50
Undersåker18.05
Östersund C19.20
Norrköping C03.00
Linköping C03.35
Nässjö C04.50
Alvesta05.35
Hässleholm C07.00
Lund C07.50
Malmö C08.10

 

Information om tågresan

Här har vi samlat information om allt du behöver veta inför din resa till fjällen.

Hur funkar det att resa med nattåg till Åre?

Att stiga på Snälltågets nattåg är starten för ditt fjälläventyr. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

 

Sittplats – det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn eller en kupé med plats för 6 personer.

Sittplats finns endast när du byter tåg i Östersund (onsdagar från Malmö och Stockholm och torsdagar från Vemdalen) eller när du åker från Röjan på söndagar till Uppsala och Stockholm.

 

Sittplats 1 klass – för dig som reser själv

Du reser i en bekväm fåtölj som är bredare än vanlig sittplats. Det ingår även kudde med örngott, filt och underlakan.

Bäddplats i delad kupé – för dig som reser själv 

Du delar kupé med andra resenärer (upp till 6 personer). När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

Egen kupé – för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. Ni ställer om kupén från sittläge till nattläge och bäddar själv med bäddlinne som finns i kupén.

Egen kupé finns för er som ska resa på natten.


Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå.

Wi-Fi 

Det finns Wi-Fi i alla vagnar utom vår restaurangvagn. Tänk på att det är mycket långsammare än ett hemnätverk. Ladda ner filmer du vill titta på innan du stiger ombord.

Eluttag

Eluttag finns i alla vagnar. De är placerade på väggen, men det finns inte ett uttag till varje resenär. Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. 

Finns det restaurangvagn?

Att njuta av något gott i vår restaurangvagn är en självklar del av fjällsemestern. Det är populärt att besöka vår "Krog på räls" och vi har därför bordsbokning.

Behöver jag förboka frukost?

Börja dagen med en frukost i Krogen eller ta med en frukostpåse till kupén.

Frukostpåsen innehåller en dubbel ostfralla, frukt, juice och varm dryck (kaffe, varm choklad eller te).

Frukost i Krogen är tillgängligt för resenärer till Undersåker, Åre, Duved och Storlien. Det innebär att du gör din egen ostfralla och njuter av frukosten på porslin och i glas - på så sätt minskar vi mängden engångsmaterial och du har njutit av en klimatsmartare frukost.

Förboka frukost så vet vi att du vill ha frukost! Du får en bättre start på dagen och vi slipper chansa på hur många som vill ha frukost, säga att tyvärr är det slut eller i värsta fall kasta mat.

Frukosten kostar 89 kr.

Ta med husdjur på tåget till fjällen?

Till Jämtland finns det möjlighet att ta med husdjur i Sittplats och Egen kupé. Välj "Djur tillåtet" i bokningen.

Det finns ingen möjlighet att resa med husdjur till Härjedalen.

Vilka regler gäller för bagage och skidor? Finns det bagagevagn?

Du får ta med dig ett handbagage på 55x45x25 cm.

Reser du i Bäddplats i delad kupé eller Sittplats behöver du checka in dina skidor om du reser i tåg 3900/3901.

I tåg 3900/3901 till Östersund, Undersåker, Åre, Duved och Storlien finns det en resgodsvagn där du kan checka in större bagage, t ex stora resväskor, pulkor, barnvagn och skidor. Priset för att checka in skidor och bagage kommer att vara 100 kr inrikes per sträcka och kolli.

Bokar du Egen kupé kan du ta med dig mer bagage. Om ni har tomplatser i kupén kan ni använda en av sängarna för bagageförvaring. Tänk på att utrymmet i kupén är begränsat - packa i flera mindre väskor som är anpassningsbara, såsom bags och ryggsäckar, istället för en stor och tung väska. Läs mer under våra resevillkor, punkt 4 och 5.

Kan jag boka om min resa eller få pengarna tillbaka?

Snälltågets biljetter som köps via Snälltåget.se är ombokningsbara. 

Köper du en biljett samma dygn som du ska resa (Egen kupé i nattåg sex dygn före avresa) är biljetten inte omboknings- eller återbetalningsbar.

Biljetten skall avbokas eller ombokas senast 24 timmar före avresa, för egen kupé i nattåg skall avbokas senast sju dygn före avresa.

Du ombokar genom att först avboka din resa. 

När en ombokningsbar biljett avbokas får resenären ett värdebevis som består av biljettpriset minus en avgift om 50 kr per sträcka och resenär. Värdebeviset gäller för köp av resor inom 365 dagar. Värdebeviset kan användas för att köpa en ombokningsbar resa med Snälltåget. 

Är den nya biljetten dyrare måste du betala en mellanskillnad. Är biljetten billigare kan du använda värdebeviset fler gånger.

Har du köpt din biljett genom oss på Snälltåget så kan du avboka via Min resa. En återköpsbar biljett går inte att boka om, den går bara att boka av. Vid avbokning av en återbetalningsbar biljett betalar du motsvarande avgifter som för en ombokningsbar biljett.

Vid avbokning av enstaka resenärer beräknas priset om för att motsvara den prissättning som gäller med de nya förutsättningarna, vid avbokning av t ex en av två resenärer utgår tillsammansrabatt enligt punkt 1.3 i våra biljettregler, vilket ger ett högre pris för den kvarstående resenären.

Det går inte att avboka resenärer i en egen kupé. 

Vid köp av paketresa där Snälltåget ingår gäller researrangörens villkor för avbokning och återköp.

Vid köp av resa med Snälltågets nattåg 3904/3905, samt 13904/13905 till Röjan, gäller särskilda biljettregler. Resan kan endast köpas som en tur- och returresa och det går inte att avboka endast en av resorna. Detta gäller även anslutande sträckor som kunden har köpt i en och samma bokning.

Vid senare av- eller ombokning förlorar du hela biljettpriset. Ett tips är också att du kontrollerar villkoren i din hem- eller reseförsäkring samt den reseförsäkring som gäller när du betalar med Visa eller MasterCard.

 

Restaurangvagnen Krogen 

Med på tåget finns vår restaurangvagn Krogen där vi serverar mat och dryck under dagen och kvällen samt frukost på morgonen.

Frukost i Krogen 

Börja dagen med en frukost ombord. Förboka frukost i samband med biljettköp eller lägg till via Min resa så att vi tar med rätt mängd frukostar!

Frukosten i Krogen kostar 99 SEK och inkluderar dubbel ostfralla, juice, frukt, varm dryck (kaffe, te eller varm choklad) och en kanelbulle.

Mer om våra fjälldestinationer

Storstadspuls i Åre, familjevecka i Vemdalen eller Funäsfjällen eller varför inte turskidor i Jämtlandstriangeln – vi har många valmöjligheter.

 


Rekommenderade länkar:

Tåg till fjällen på sommaren | Busstider Härjedalen