Sevärdheter i Berlin – 10 klassiker du inte får missa när du är i Berlin

Berlin är en av Europas mest levande och innehållsrika huvudstäder. Här finns en spännande kultur- och konstscen, ett pulserande nattliv. Berlin är inte minst en perfekt stad för att känna historiens vingslag genom en promenad på stadens gator. Här har vi listat Berlins klassiska sevärdheter som du helt enkelt inte får missa vid ett besök i Berlin.

 

Så reser du smidigast i Berlin

Snälltåget kör nattåg till Berlin vår, sommar och höst samt under höstlov och inför jul. Som tågbolag vill vi gärna slå ett slag för kollektivt resande. Väl på plats i Berlin är det därför smidigt att resa med Berlins tunnalbana, eller U-bahn som det heter på tyska. Berlins U-bahn har ett stort linjenät som sträcker sig över hela staden, med samma biljett kan du dessutom åka med S-bahn som är Berlins motsvarighet till pendeltåg.  Snälltåget är återförsäljare av Berlin Welcome Card som ger dig fri tillgång till kollektivtrafik och upp till 50% rabatt på inträden. Då ingår en karta samt mängder av rabatter på entréer och andra sevärdheter och butiker. Tre barn upp till 14 år åker gratis med en vuxen. Läs mer och köp Berlin Welcome Card på denna sida.

 

Vår lista med sevärdheter i Berlin 

De flesta av dessa sevärdheter når du enkelt till fots.

 

Berlinmuren

Berlinmuren byggdes 1961 för att skilja Öst- och Västberlin från varandra. Berlinmuren föll 1989 i samband med Kalla krigets avslut. Berlinmuren gör sig påmind vid ett flertal ställen i stan, på vissa gator har man markerat platsen där muren stod genom att sätta in gatsten i asfalten. På vissa platser finns också en del av den gamla muren kvar, en mindre del kan man bland annat se vid Potzdamer Platz. Den längsta bevarade delen av Berlinmuren hittar du i närheten av järnvägsstationen Ostbahnhof i stadsdelen Friedrichshain. Här finns 1,3 kilometer bevarad av den gamla muren och den går under namnet East Side Gallery. Hela muren har dekorerats med graffitti som skapats av över 100 konstnärer. Detta har blivit en av Berlins mest populära sevärdheter. Bilden är en av East Side gallerys mest kända och visar Bresjnev och Honecker, då Sovjetunionens och Östtysklands ledare.

Visste du att du kan åka nattåg hela vägen från Stockholm via bland annat Linköping, Malmö och Köpenhamn till Berlin? Läs mer om vårt nattåg till Berlin.

 

Fernsehturm / TV-tornet i Berlin

TV-tornet är en perfekt plats att besöka för att få en fin vy över Berlin. Tornet är 368 meter högt och är därmed Berlins högsta torn. Tornet byggdes ursprungligen som ett TV- och radiotorn på 60-talet och är än idag igång, idag är det också en mycket populär sevärdhet som sägs ha över 1 miljon besökare per år. Det kan under högsäsong vara lång kö så förbered er på att det kan ta tid. En ”Fast view ticket” för vuxen kostar drygt 20€. Vill du verkligen insupa den vackra utsikten över Berlin kan du njuta av en måltid i tornets restaurang som är belägen på drygt 200 meters höjd. Vi rekommenderar att ni förbokar er biljett https://tv-turm.de/.

Ett alternativ till TV-tornet som ibland har väldigt långa köer är Panorama Punkt vid Potsdamer Platz. Då får man dessutom åka Europas snabbaste hiss.

 

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor är ett av Berlins äldre och mest klassiska landmärken, det är idag en av Tysklands mest besökta sevärdheter. Den byggdes redan på 1700-talet och har bland annat överlevt två världskrig. Under Kalla kriget var Brandenburger Tor en symbol som skiljde väst från öst. Sedan murens fall -89 har Brandenburger Tor istället varit en symbol för det återförenade Tyskland.

 

Checkpoint Charlie

På promenadavstånd från Brandenburger Tor hittar du Checkpoint Charlie. Detta är en av de gamla passagerna mellan öst och väst. Här finns en verklighetstrogen modell av posteringen återuppbyggd som minnesmärke och turistattraktion. I anslutning till Checkpint Charlie finns Berlinmurens muséem.

 

Unter den Linden

Unter den Linden är en av Berlins stora paradgator. I ena änden hittar du Tysklands historiska museum och i andra änden Brandenburger Tor. Fortsätter ni genom Brandenburger Tor hittar ni Tiergarten och nästa kända gata Strasse des 17 juni. De fina lindarna som står längs med vägen har under perioder huggits ner men står idag i fyra vackra rader för besökare att beskåda. Längs med gatan finns många trevliga caféer, restauranger och butiker.

 

Förintelsemonumentet

När du är vid Brandenburger Tor är ett besök vid Förintelsemonumentet ett måste. Monumentet över Europas mördade judar eller Holocaust-Mahnmal är ett minnesmärke i centrala Berlin. Det invigdes 2005 till minne av alla de judar som blev mördade under förintelsen. Monumentet består av 2711 betongpelare i olika höjd och mellan pelarna bildas smala gångar. Tanken är att besökaren ska vandra i de smala gångarna och uppleva en känsla av instängdhet och utsatthet.

 

Potsdamer Platz

Torget ligger i gamla Östberlin i stadsdelen Mitte, under kalla kriget var området uppdelat i öst och väst. Här finns fortfarande en del av muren bevarad. Sedan murens fall har man här skapat ett modernt centrum med höga skyskrapor som bland annat rymmer kontor och shoppinggalleria.

 

Riksdagshuset i Berlin

Riksdagshuset i Berlin är en populär sevärdhet. Mycket tack vare den spektakulära kupolen som man som besökare kan ta sig upp i. Här finns också en takterrass. Att besöka riksdagshuset och kupolen är gratis men föranmälan krävs som du kan göra på riksdagshusets hemsida.

 

Berlins parker

Tiergarten är namnet på den enorma parken som ligger i centrala Berlin i anslutning till Brandenburger Tor och många andra sevärdheter. Parken anlades från börjar som jaktmarker för, idag är det en av Berlins parker där berlinare och turister gärna kopplar av i skuggan från parkens träd, grillar eller njuter av english tea i den Engelska Trädgården. Genom parken sträcker sig även den kända gatan Strasse des 17. juni som går fram till Brandenburger Tor.

En bit söderut i Berlin hittar du Tempelhofer Feld som fram till 2008 var en flygplats. Idag är det istället ett stort parkområde för rekreation och avkoppling. Tack vare de stora asfaltslagda ytorna är parken en perfekt plats för cykling, skateboard mm.

 

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche 

Kejsar Wilhelms minneskyrka är belägen i det som tidigare var Västberlin. Kyrkan byggdes ursprungligen i slutet av 1800-talet. Under andra världskriget förstördes kyrkan i en av de många bombräder som staden utsattes för. Än idag står ruinen kvar efter bombningen, bredvid ruinen finns idag en ny kyrka som byggdes upp efter andra världskrigets slut. 

 

Berlins centralstation

För dig som reser med tåg till Berlin kommer du att få besöka ytterligare en spektakulär sevärdhet. Nämligen Berlin Hauptbahnhof som är Berlins centralstation. Den pampiga byggnaden är en av Tysklands mest trafikerade tågstationer med över 300 000 passagerare om dagen. Byggnaden är den största stationsbyggnaden i Europa av korsningstyp, med korsande järnvägslinjer i olika nivåer.

Vi önskar dig en trevlig vistelse i Berlin och hoppas att vi ses ombord på ett av våra nattåg!

 

Foton från:

TV-tornet: Photo by Adam Vradenburg on Unsplash

East Side gallery: Photo by Mar Cerdeira on Unsplash

Brandenburger Tor: Photo by Florian Wehde on Unsplash