Snälltåget åter på spåren

Vänliga priser, hemtrevlig krogvagn, nytt utseende och enkelt att boka biljetter på en ny webbplats. Så ser konceptet ut när Veolia transports Fjärrtågsverksamhet byter namn till Snälltåget den 21 november. Huvudsträckan är Malmö–Stockholm, men under vintern går Snälltåget hela vägen till Åre. 

– Snälltåget vill erbjuda en mer personlig resa och är mindre än de flesta aktörer i tågbranschen. Våra tågvagnar har en gammaldags charm och i restaurangvagnen serveras varm mat på riktigt porslin. Genom det nya varumärket vill vi bli tydligare med vad vi erbjuder kunden, säger Marco Andersson, marknads- och försäljningsansvarig på Snälltåget.

 

Snälltåget trafikerar sträckan Malmö–Stockholm året runt. Avgångarna ligger i första hand i anslutning till och under veckosluten, eftersom det är då flest reser. De perioder på året när efterfrågan är stor finns avgångar varje dag. Under vintersäsongen kör Snälltåget vidare från Stockholm hela vägen till Åre och under sommaren går det även tåg på sträckan Malmö-Berlin. 


Snälla mot plånboken
– Vi vill erbjuda bra resor till bra priser. Den som bokar tidigt har störst möjlighet att få det lägsta priset. Då kan man åka hela vägen från Stockholm till Malmö för bara 149 kronor, säger Marco Andersson.


I samband med att tåget får nytt namn förenklas bokningen av tågbiljetter med ett nytt bokningssystem. Det fungerar både i mobil, via surfplatta och från dator och erbjuder flera olika betalningsalternativ. På Snälltågets webbplats går det också att köpa resor med andra tåg- och bussbolag.

Klassisk krog
Snälltåget har en klassisk restaurangvagn kallad Krogen. Vagnen är tydligt utmärkt i en annan färg och inredningen går i klassisk stil med mörkt trä, gardiner och lampor vid varje bord och ger en känsla av äldre tiders restaurangvagnar. Varm mat serveras på porslinstallrik och drycken i riktiga glas.

 

 

Snälltåg genom tiderna

 

  • Snälltåg var en benämning på snabbtåg som användes i Sverige under perioden 1862-1980.
  • Ett snälltåg gick med största möjliga hastighet och gjorde bara uppehåll på de större stationerna och där det fanns bytesmöjligheter.
  • Uppdelningen mellan expresståg, ilsnälltåg, snälltåg och persontåg i tidtabellerna ersattes med resandetåg 1980.
  • Ordet snälltåg är en försvenskning av det tyska Schnellzug som betyder snabbtåg.

Fakta om Snälltåget
Motoreffekt på loket: 6 400 kW

Lokets vikt: 85 ton

Vagnarnas vikt: 40–44 ton

Maxhastighet: 160 km/h
Medelhastighet: Malmö–Stockholm 117 km/h

Drivmedel: Miljömärkt el i form av vattenkraft och vindkraft

Tågets längd: Upp till cirka 400 meter, beroende på antal vagnar

Antal anställda: 30

Sittplatser i krogvagnen: 40

 

Priser på Snälltåget

Året runt
Malmö–Stockholm: från 149 kronor

Vintertrafik till Åre
Malmö–Åre: från 499 kronor

Sommartrafik till Berlin
Malmö–Berlin: från 399 kronor

 

« Tillbaka