Ta tåget till vackra Prag

Ta med familjen eller kompisarna på en tågresa till Prag! Med nattåget till Berlin har du bara ca fyra och en halv timmes resa vidare till Prag. Dessutom bjuder de två sista timmarna till den tjeckiska huvudstaden på ett vackert landskap där järnvägen tillsammans med Elbe slingrar sig fram i dalen.

 

Kan jag resa under pandemin och vad gäller? 

Det går bra att resa till Prag från Sverige, men det finns några saker att tänka på.

För inresa till Tjeckien krävs att du gör en inreseanmälan och att du gör ett test eller att du inom 180 dagar har haft Covid-19 eller har ett Covidbevis. Läs mer på Tjeckiska Turistbyråns hemsida.

För att resa genom Danmark krävs test, att du uppfyller följande villkor:

  • Du ska ta ett test före inresa som inte är äldre än 48 timmar (antigen) eller 72 timmar (PCR).
  • Du ska ha ett intyg på att du är fullvaccinerad.
  • Du ska ha haft Covid-19 de senaste 8 månaderna och ha dokument som styrker, detta, t ex en utskrift på positivt testresultat från 1177.se.
  • Du ska ha ett Covidbevis.

Barn under 18 år behöver omfattas inte. Läs mer på Coronasmitte.dk

För direkt resa genom Tyskland krävs ingen dokumentation. Ska du göra uppehåll i Tyskland måste du uppfylla tyska inresebestämmelser.

När du kommer åter till Sverige behöver du inget test för inresa i Sverige som svensk medborgare eller bosatt i Sverige. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du ska ta ett PCR-test efter inresa från EES-området utom Norden och endast umgås med en mindre krets.

 

Måste jag ha munskydd när jag reser? 

I Danmark gäller från 2021-06-14 krav på munskydd när du stiger av och på tåget och när du rör dig ombord. När du sitter ner eller är i din kupé behöver du inget munskydd. 

I Tyskland och Tjeckien gäller krav på medicinska munskydd av typ FFP2 under hela resan. Om du köper en egen kupé för dig och ditt resesällskap behöver du inte använda munskydd när du är inne i din kupé och stänger dörren till kupén. Vi säljer munskydd ombord om du saknar munskydd.

 

Avgångar och biljettköp

Du reser med Snälltågets nattåg till Berlin och därifrån reser du vidare med tyska järnvägens (DB) och tjeckiska järnvägens (CD) tåg till Prag.

Du köper hela resan online på Snälltåget.se och får biljetten som PDF i din e-post.

Avgångar till Prag alla dagar 27 juni–5 september samt onsdag - söndag 6 september - 3 oktober och onsdag, fredag - söndag 4 oktober - 6 november.

Avgångar från Prag alla dagar 28 juni–5 september samt onsdag - söndag 6 september - 3 oktober och onsdag, fredag - söndag 4 oktober - 7 november. 

Tågtiderna nedan är preliminära, förändringar kan behöva ske på grund av banarbeten.

Nattåget avgår från Stockholm C 16.20 och stannar i Norrköping 17.45, Linköping 18.11, Nässjö 19.10, Alvesta 19.51, Hässleholm 20.33, Eslöv 20.55, Lund 21.05, Malmö 21.55 och Høje Taastrup 22.45. Nästa morgon ankommer nattåget Berlin Hbf 08.52. och där byter du till tåget mot Prag som avgår 09.16 och du ankommer Prag Hl.n. (centralstationen) 13.36 (vissa söndagar 13.16 från Berlin och ankommer Prag 17.36).

Hemresan avgår från Praha Hl.n. 14.26 och du ankommer Berlin Hbf 18.42 och där byter du till nattåget som avgår 19.02. Nästa dag ankommer tåget Høje Taastrup 06.38, Malmö C 07.40, Lund C 09.32, Eslöv 09.44, Hässleholm 10.07, Alvesta 10.50, Nässjö 11.30, Linköping 12.26, Norrköping 12.52, Södertälje 14.00 och Stockholm C 14.19.

Aktuella tågtider och priser hittar du i webbokningen. Du bokar online här på Snälltåget.se

Pass krävs för att resa med nattåget

För att resa med nattåget krävs att alla resenärer har giltigt

  • Pass med MRZ-kod
  • Nationellt id-kort av EU-standard, innehållande MRZ-kod eller chip, utfärdat av nationell myndighet inom EU/EES.

ID-handlingen ska kunna uppvisas i samband med biljettkontrollen. Detta gäller alla resenärer, även barn.

Observera! Svenskt körkort är inte en giltig ID-handling för att resa med nattåget.

Gränspolisen gör regelbundna kontroller.

Att resa med nattåg

Att stiga på Snälltågets nattåg är ofta starten på din semester. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

 

Sittplats – det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn. Reser du själv så får du en egen plats och reser ni tillsamman får ni platser intill varandra.

Vilstol – för dig som reser själv 

Vilstol innebär att du även köper en tom stol bredvid dig för bättre komfort. Det ingår även kudde med örngott, filt och underlakan.

Egen kupé – för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. Ni ställer om kupén från sittläge till nattläge och bäddar själv med bäddlinne som finns i kupén.

Egen kupé finns för er som ska resa på natten.

I samband med konsekvenserna av Corona-viruset spridning har vi tagit bort möjligheten att köpa bäddplats i delad kupé och hänvisar istället till Vilstol eller Egen kupé. 

Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå. 

Wi-Fi 

Det finns för närvarande inte Wi-Fi i vagnarna som går Stockholm - Berlin och omvänt, men vi arbetar på en lösning.

Eluttag / USB-uttag

Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Reser du i vilstol eller sittplats finns de eluttag under din stol och reser du i Egen kupé finns det ett USB-uttag vid fönstret.

Mat & dryck på resan

På sträckan Stockholm - Malmö och omvänt finns det möjlighet att njuta av något gott i vår restaurangvagn "Krogen",

På sträckan Malmö - Hamburg  och omvänt kan du besöka "Lönnkrogen" som finns i tågpersonalens kupé. Där har vi försäljning av kaffe, vatten, läsk, vin, öl och godis. Här hämtar du även din förbeställda frukostpåse. När tågpersonalen kontrollerar biljetter håller lönnkrogen stängt.

I Lönnkrogen kan du du betala med SEK, DKK, EUR eller med Swish om det finns mobiltäckning. Vi undersöker möjligheterna till fler betalsätt.

På sträckan Berlin - Prag och omvänt finns det en restaurangvagn där du kan njuta av en god frukost, lunch eller middag.