Köln

Ta tåget till Köln

Tysklands äldsta storstad med sin magnifika katedral. Trafikverket föreslår statligt subventionerade nattåg Malmö–Köln, men det går att resa med nattåg till Köln redan nu via Berlin. Varför inte stanna till i Köln om du ska resa vidare til t ex Bryssel, Paris eller Amsterdam. Nedan hittar du lite tågtips i Köln.

Avgångar och biljettköp

Snälltåget erbjuder resor till Köln via Berlin. Du reser med Snälltågets nattåg Malmö - Berlin och därifrån reser du vidare med tyska järnvägens (DB) snabbtåg ICE direkt till Köln Hbf. Du köper hela resan online på Snälltåget.se och får biljetten som PDF i din e-post.

Avgångar från Sverige 4, 8, 29 april, 13, 20 maj, 13, 15, 17 juni samt dagligen 21 juni–29 augusti 2020. 

Avgångar från Tyskland 7, 12 april, 3, 17 och 24 maj, 14, 16, 18 juni samt dagligen 22 juni–30 augusti 2020.

Det tillkommer även avgångar under hösten 2020 vid Oktoberfest, höstlovet och julmarknaderna i december.

Nattåget avgår från Malmö tidig kväll, du kan njuta av en kvällsbuffé under färjeöverfarten med Stena Line Trelleborg–Sassnitz. När du spanat in Rügens vita klippor är det dags att bege sig till nattåget för en god natts sömn. Nästa morgon hinner du med en frukost på Berlin Hbf innan du åker vidare med det tyska snabbtåget ICE och kommer fram till Köln till lunch.

Hemresan går från Köln går strax efter 14 och du byter sedan på Berlin Hbf på kvällen innan du stiger på nattåget mot Malmö dit du ankommer nästa morgon.

Du kan även påbörja resan med Snälltågets anslutande tåg från och till Stockholm, Södertälje, Norrköping, Linköping, Nässjö och Alvesta. Du kan även inkludera en anslutande resa Snälltågets anslutningsbussar från Jönköping och Växjö samt resor med SL och Skånetrafiken.

Aktuella tågtider och priser hittar du i webbokningen ovan.

 

Tågtips Köln

Av Marko T Wramen & Anna W Thorbjörnsson

 

Kölner Dom

Det är svårt att undgå katedralen när man besöker Köln – Kölner Dom är Köln. De dubbla tornen sträcker sig 157 meter upp i himlen och dominerar stadsbilden. Katedralen är inte svår att hitta, gå bara ut från stationen mot centrum (söderut) och den fyller hela ditt blickfång! Man började bygga redan 1248 men 1473 avstannade arbetet och sedan hände inget på nästan 350 år. På 1800-talet återupptog man katedralsbygget och 1880 stod domen äntligen klar. Under andra världskriget träffades kyrkan av ett stort antal bomber men tornen stod kvar (och användes för navigering av de allierade bombplanen). Idag är det en av Tysklands mest besökta sevärdheter, man kan till exempel ta de 533 trappstegen upp till en utsiktsplattform på 100 meters höjd.

Kölner Dom Domplatte

Avstånd: 3 minuters promenad från Köln Hauptbahnhof

 

Funkhaus

Inte så långt från domen finner du det eleganta kaféet/restaurangen Funkhaus, i bottenvåningen på radio- och tv-huset (därav namnet). Lunch, fika eller middag, allt funkar här. Eller ett glas vin! De har också uteservering på torget Wallraffplatz. Torget är döpt efter universitetslektorn och konstsamlaren Ferdinand Franz Wallraf (1748–1824) och inte den undersökande journalisten Günter Wallraff (född 1942) som man kanske skulle kunna tro.

Funkhaus Wallraffplatz 5

Avstånd: 5 minuters promenad från Köln Hauptbahnhof

 

Oma’s Küche

Hemlagat i trevlig miljö, så brukar det vara när man äter hos mormor. Och så är det också här, i “mormors kök”. Restaurangen drivs av samma kvinna sedan 1985. Hon lagar rejäl tysk mat, bakar och gör mackor, allt till rimliga priser. Fastigheten är en trist historia men därinne är det mysigt. Perfekt för lunch!

Oma’s Küche Grosse Budengasse 2b

Avstånd: 6 minuters promenad från Köln Hauptbahnhof

 

Alter Markt och Papa Joe’s

Under romartiden gick floden Rhen här och man hade en godshamn vid torgets nuvarande plats, som låg utanför stadsmuren. Själva marknaden nämns för första gången redan år 922. Idag är det ett fint torg kantat av restauranger, kaféer och barer i alla smaker. Perfekt om du vill komma bort från stationen och slå dig ner en stund. Vill du sitta inne är Papa Joe’s Biersalon Klimperkasten ett roligt alternativ. Man kan knappast kalla Papa Joe’s för elegant, men det är definitivt annorlunda, fyllt med gamla tavlor, självspelande pianon och till och med en liten självspelande orkester. Gemytigt!

Alter Markt och Papa Joe’s Alter Markt 50 

Avstånd: 6 minuters promenad från Köln Hauptbahnhof